Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Osteokondral lesjon i kneleddet

Spørsmål

Oppfølgingsspørsmål til følgende: https://www.lommelegen.no/legesvar/status-etter-fjerning-av-menisk/72869433 Jeg har fått svar fra nytt MR som nå viser "Billedmessig tilfredsstillende status ved en delresesert mediale menisk. Tilkommet en liten chondral og subchondral lesjon i vektbærende mediale femurkondyl." Denne skaden har altså kommet i løpet av 3, 4 mnd etter operasjonen. Har blitt anbefalt av fysioterapeut at vi skal behandle dette som en bruddskade nå, og at jeg skal avlaste med krykker en stund og så ta nytt MR. Og så begynne opptrening når dette har "grodd". Jeg forstår heller ikke helt hvordan dette skal gro/heles, ettersom brusk ikke regenereres. Jeg er veldig frustrert og lei over dette, og angrer på at denne operasjonen ble gjort. Er dette noe jeg kan klage på, eller få erstatning for? Jeg visste litt om risiko for slitasje ved delvis fjerning av menisk på forhånd, men ble fortalt at dette var lite sannsynlig og i tilfelle når jeg ble eldre, og at meniskskaden i seg selv også kunne føre til slitasje. Jeg gjorde dette fordi kneet begrenset meg mye i trening og aktivitet, men jeg hadde jo ikke kroniske smerter i hvile, som jeg har nå. Lege som henviste meg visste godt at jeg søkte hjelp for å kunne være mer aktiv, og jeg trodde også at han hadde peiling på idrettsskader og hva som var lurt å gjøre her. Har lest litt mer om tema nå i etterkant og det virker jo som om disse operasjonene er på vei ut pga overstående. Tenker mye på hvordan dette vil begrense meg i fremtiden, med tanke på hvilke aktiviteter jeg kan gjøre ... Har du noen konstruktive tanker om hva jeg burde gjøre videre nå akutt og på sikt for å gjøre det beste ut av dette? Enig med fysioterapeut om avlasting med krykker og så opptrening? Noe annet?

Mann 33
Svar

Hei, igjen!


Det er nå altså gått ca fem måneder etter at du fjernet relativt mye i bakhornet på innsidemenisken i kneet ditt, og du har vedvarende smerter fra denne delen av kneet. Som vi snakket om sist, så virker det som om cysten er gått tilbake, men det nye MR-bildet viser at det skal være tilkommet en osteokondral skade i den vektbærende delen av rulleflaten i kneleddet. En ostekondral skade er en skade som medinndrar brusken og det tilstøtende knokkelvevet under brusken. Dette er altså ikke det samme som slitasje, og har trolig ingenting  gjøre med at du mangler deler av bakhornet på menisken.


Jeg har ikke tilgang til bildene, men jeg vil tro det man ser er at den foreligger en defekt i brusken i et parti på lårbeinsiden av kneleddet. Akkurat som ved cysten du hadde utenfor menisken, vil en slik defekt tillate leddvæsken i å trenge ned i det underliggende knokkelvevet. I dette knokkelvevet finnes trykkreseptorer som aktiveres av denne inntrengende leddvæsken, og formilder dette til deg som smerter.


Hvis det kun foreligger en "rift" i brusken, kan nok avlastning forsøkes, men foreligger det en defekt i brusken, er jeg nok litt usikker på om det vil føre frem å avlaste. Kanskje opplever du effekt på kort sikt, men som du selv sier, brusk vil ikke regenereres, og ved bruk er sjansen absolutt stor for at symptomene kan ta seg opp igjen.


Hvis du ikke blir bedre, burde du kanskje da vurderes for en ny operasjon, hvor man fokuserer på denne osteokondrale skaden. Jeg får inntrykk av at den ikke er så stor, og man vil da kunne gjøre en såkalt mikrofraktur-prosedyre, hvor man lager stabile bruskkanter og stimulerer innvekst av stamceller fra det underliggende knokkelvevet. Disse stamcellene kan lage en arrbrusk, som tetter igjen defekten i brusken.


Man kan alltid klage på den behandlingen man har fått, og riktig instans er NPE.no. Ut fra det jeg vet, kan jeg ikke helt se at det i utgangspunktet er så mye å kritisere behandlingsstedet for, og at sannsynligheten for at du vil få medhold er ikke så stor. Men, det koster deg ingenting å forsøke, så slik sett har du ingenting å tape.


Gi det litt mer tid, gjør et forsøk sammen med fysioterapeuten, og hvis du har vedvarende smerter, be om en ny vurdering av en ortoped og diskuter om ikke mikrofraktur er aktuelt i ditt tilfelle.


Lykke til!