Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Opptrening av strekkeapparat i kneet

Spørsmål

Hei Etter hvor mange uker uten bruk av kne og ben, vil Vastus Medialis og kvadriceps få muskelatrofi ? Vil denne muskelatrofien kunne føre til ytterligere artrose i kneet ? Og er det mulig via opptrening av vastus medialis og andre muskler som svekker seg etter denne immobiliteten, å oppnå et stabilt kneledd med hensyn på kondromalasi og artrose ? I såfall hvilke øvelser er det ? Har du en link til disse, eller kort beskrivelse av disse øvelsene ?

Kvinne 59
Svar

Hei!


Det går knappe 2 uker før man opplever at muskulaturen rundt kneleddet atrofierer. Det er spesielt for vastus mediale og obliquus av quadricepsmuskulaturen dette er tydelig. I seg selv vil ikke atrofien bidra til at artrosen progredierer, men det vil kunne gjøre at symptomene fra artrosen blir mer uttalte. Å trene opp disse musklene er svært gunstig ved etablert artrose i kneleddet, spesielt for artrose og smerter fra leddet mellom kneskålen og nedre del av lårbeinet, hvor disse musklene bidrar til optimal sporing og stabilisering av kneskålen.


Det finnes et uttall nettressurser som beskriver øvelser for opptrening av strekkeapparatet for kneet, og det synes å være relativt stor enighet om innholdet i dette. Jeg legger ved en tilfeldig valgt nettressurs som virker fornuftig:  https://www.sportsinjuryclinic.net/rehabilitation-exercises/knee-hamstring-thigh-exercises/vmo-rehab 


Lykke til!