Oppfølging etter ankelbrudd

Spørsmål

Hei. Etter en skiulykke i slutten av januar, greide jeg å brekke ankelen. Måtte ligge med benet høyt i 8 dager, pga. hevelse, før jeg ble operert. Av min epikrise står det følgende: Osteosyntese av fraktur i laterale malleol med plate/skruer. Jeg slapp gips etter operasjon, og skal ikke ta ut skruene. Jeg ble på sykehus i 2 netter, før jeg kunne dra hjem, med beskjed om å holde foten høyt den første tiden. Medikamenter jeg skulle ta: Targiniq 10mg*2 i tre dager, deretter 5 mg * 2 inntill seponering (KUR), Paracet 1 g * 4 (KUR) og Oxynorm 5 mg inntil *4 v/behov (KUR). Etter å ha tatt Targiniq kuren tar jeg kun 2 * paracet + 1 oxynorm pr. dag . Jeg føler at dette har hjulpet. Nå er det 4 uker siden operasjon, og den siste tiden har jeg fått mer vondt - det stikker en del på siden av leggen, framfor leggen og oppover mot knee. (viser røntgen bilde av foten etter operasjonen). Er dette vanlig? Føler jeg har mer vondt nå i området, enn de siste 2 ukene. Foten er mye rød/blå på ettermiddagen, og fortsatt hoven. Jeg har ikke vært så flink til å ligge hele tiden etter operasjonen, men fikk inntrykk av at jeg skulle hoppe rundt på krykker - da dette var viktig. Foruten å oppleve disse smertene (som mer "stikk smerter"), er jeg også mye trøtt og sliten, og må sove 1-2 timer pr. dag. Jeg skal tilbake på ortopedisk om 3 uker, skal da også ta et røntgenbilde. Kan nevne at jeg har greid å falle 2 ganger, hvor foten så vidt har vært nede i bakken. Usikker på hvor mye belastning jeg da fikk på foten. Har ikke opplevd spesielle smerter etter fallene, eller økt smerte. Dette er da 2 uker siden. Er det vanlig å opplevde slike økte smerter, 3-4 uker etter operasjonen? Jeg må nå ta 2* paracet (1g) om dagen, og ofte 1*oxynorm. Er sykmeldt i 2 uker til, men skal tilbake til fastlege før sykemeldingen går ut. Fikk ikke tid til ortopedisk før om 3 uker.

Kvinne 34

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!


Dette ser ut som en pent operert, relativt enkelt ankelbrudd. For å avklare en misforståelse, så vil jeg si at verken Paracet eller Targiniq er noen kur. Det er tale om to smertestillende medisiner som virker på helt forskjellig måte.


Det høres for meg ut som et relativt normalt forløp etter behandling for en slik skade. Som oftest er det infeksjoner man ønsker å utelukke når det øker på med smerter. Da vil man i utgangspunktet følge med på vanlige tegn, som varme, rødme, hevelse og sekresjon, i tillegg til økte smerter.


Vel så sannsynlig kan det være at du har trappet ned på smertestillende til under det du trenger i øyeblikket. En siste betraktning du eventuelt får diskutere ved kontrollen, er om smertene i leggen kan være uttrykk for en "syndesmoseskade" - selv om røntgenbildet ikke gir meg spesielt stor mistanke om dette.


Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn