Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nakkesmerter, normalt MR-bilde

Spørsmål

Jeg har mye vondt i nakken for tiden. Smerten sitter alltid på det samme punktet, en halv til en cm til høyre for midten av nakken, litt høyere enn midt på, av og til også litt nærmere bakhodet. Har hatt disse plagene til og fra i noen år. Når de har gått bort har jeg vært helt smertefri. Men de dukker opp igjen, og nå har jeg hatt vondt mer eller mindre siden desember, med noen dagers (kanskje en ukes) pause her og der, der plagene minsker eller forsvinner. Er også noen ganger stiv i nakken generelt, men er mest dette bestemte punktet der smerten sitter som er problemet. Føles litt som om det “sitter noe” der inni. Er mulig problemene oppsto etter jeg ble påkjørt bakfra i bil for etpar år siden. Men kan også tenkes at jeg hadde dette i noen grad tidligere. Etter påkjørselen tok jeg en MR ( i okt. 2018, den viste normale funn). Noen ganger kan denne smerten på dette bestemte punktet bli ganske intense, og de kan “spre seg” oppover i hodet og forårsake et migreneanfall (migrene har jeg hatt siden 6-års alder). Når jeg snur nakken fra side til side, kan jeg føle en slags mild knasing, mulig dette er helt normalt. Har full bevegelighet, dog merker jeg en liten begrensing i å snu hodet mot den siden det gjør vondt (som når jeg ligger på magen og sover, er det mer behagelig/mindre stramt å snu nakken mot andre siden) Spørsmål: Da jeg ikke har hatt noen nye traumer siden MR i oktober 2018, kan jeg anta at det “er fint inni der” fremdeles? Altså at jeg ikke trenger å bekymre meg for slitasjeskader eller andre “mekaniske” ting, prolaps, osv som trenger videre utredning. Symptomene er like som på det tidspunktet jeg tok MR, bare at de nå er til stede oftere. Hva er den beste behandlingsstrategien for å få disse smertene til å bli bedre / hva kan jeg gjøre for å hindre at dette blir helt/mer kronisk, da jeg nå tydeligvis er inni en dårlig fase? Hatt mye stess og vanskeligheter. mulig en spenningsgreie, men rart at det alltid er på det ene samme punktet ... (?)

Mann 32
Svar

Hei.


Det er enhver grunn til å tenke at dette er muskulære smerter, siden ingenting er funnet på MR, og også pga hvordan dine plager arter seg, f.eks. dette at det kan komme og gå. Hadde det vært varige "mekaniske" endringer eller skader, så ville du nok heller hatt dine symptomer permanent. Det at det varierer eller kan utløses med stillingsendringer i nakken taler også sterkt i den retning.

Da er nok beste behandling en kombinasjon av smertestillende i perioder med smerter, f.eks. Paracetamol 1 g tre ganger daglig, og øvelser / fysioterapi.  Smertestillende er ofte svært gunstig i slike situasjoner, ikke bare fordi du får mindre smerter av det når du tar tabletten, men fordi smerter i nakken ofte fører til at en spenner seg, noe som igjen forverrer og forlenger smertene, altså en snøballeffekt som du bryter med smertestillende. 

Du kan få en fysioterapeut til å vise deg øvelser, som du kan gjøre hjemme. Det er veldig ofte elementer av psykologisk og muskulær spenning i slike situasjoner, og derfor er avspenningsøvelser ofte nyttig. Da tenker jeg på yoga, meditasjon og tilsvarende.

Jeg forøvrig ingen grunn til at du trenger å ta noe nytt MR-bilde nå, jfr ditt spørsmål.

Håper svaret og rådet kan være til nytte. Ha det bra.