Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Muskulære smerter? Hva slags lege bør jeg gå til?

Spørsmål

Hei! Jeg plages med smerter i venstre arm (rundt albue og litt nedover) og når jeg sitter/går. Når det gjelder smertene når jeg sitter/står så har jeg googlet og selv kommet frem til at det kanskje dreier seg om smerter i piriformis-muskelen. I hvert fall så synes jeg beskrivelen av smertene hvor de sitter, ligner. Når det gjelder arma så har jeg sjelden smerter på dagtid. Om natta stivner arma og når jeg beveger meg så får jeg smerter. Beveger jeg meg raskt så har jeg mye smerter - beveger jeg arma sakte så får jeg mindre smerter. Opplever en forverring om natta når jeg bærer noe tungt på dagtid. Problemet har vedvart i ca. 6 måneder. Jeg har antatt at det kun er muskulært og har vært til naprapat. Har fått behandling og øvelser men ingenting fungerer. Når det gjelder smertene når jeg sitter/står så har jeg også her vært til naprapat men verken behandling eller øvelser har ført til bedring. Har også vært til kiropraktor uten at det har ført til bedring. Han mener at det er korsryggen som er problemet. Lurer på hva jeg skal gjøre for å bli bra? Har vært til fastlegen men han sier ingenting og foreslår ingenting. Det skyldes muligens at jeg tidligere har vært mye plaget med senebetennelse i arma og blitt tilbudt betennelsesdempende tabletter, som jeg nå er negativ til. Tablettene som jeg fikk i 2017 virket dårlig (liten virkning), bortsett fra da jeg fikk Arcoxia. Ble da smertefri, men fikk høy puls og hjerterytmeforstyrrelse som jeg var plaget med i nesten et år etter at jeg sluttet med tablettene. Hadde muligens en hjerterytmeforstyrrelse før jeg tok Arcoxia. Er nå veldig skeptisk til tabletter. Hvilken type lege kan hjelpe meg? Hvilken type behandling kan hjelpe meg? Kan problemet med arma sitte i skuldre slik at jeg trenger røntgen av den? Smertene når jeg sitter/går kan det skyldes ryggsmerter og at jeg bør ta røngen av korsryggen?

Kvinne 57
Svar

Hei.


Du spør her om hva slags type lege som kan hjelpe deg. Svaret på det er helt klart en almennlege. Dette er noe enhver allmenlege har betydelig erfaring med og kompetanse på, det å utrede smerter i bevegelsesapparatet. Det jeg imidlertid ikke forstår, er at du forteller at fastlegen din "sier ingenting og foreslår ingenting" når du har vært der med disse problemene. Har du vært tydelig nok i konsultasjonen hos lege, på at du gjerne vil ha både en forklaring / diagnose, og en behandling, om det finnes? Hvis ikke, så prøv dette påny, altså med en klarere "bestilling".  Ikke helt sjeldent jobber leger litt ut fra et prinsipp om at en grovsorterer ut alt som ikke er farlig eller skyldes sykdom, og alt annet kan sees an og går over av seg selv, satt litt på spissen. Det kan jo kanskje hende det er slik tenking som ligger bak, og at legen da ikke har vært oppmerksom på at du selvfølgelig gjerne ønsker en forklaring og en behandling. Hvis ikke du vil til fastlegen igjen for å forsøke dette påny, så kan du heller oppsøke en annen almennlege, for du er jo ikke forpliktet til å utelukkende bruke din fastlege. Forpliktelsen går den andre veien, dvs at fastlegen er forpliktet til å gi sine listepasienter nødvendig helsehjelp.  I vanskeligere tilfeller av smertetilstander i bevegelsesapparatet, f.eks. hvis ikke fastlegen finner ut av problemet, hender det an en blir henvist til en avdeling for fysikalsk medisin, som finnes på de fleste større sykehus. Der et det tverrfaglig kompetanse på utredning og behandling av slike tilstander. Så den muligheten kan du gjerne ta opp med fastlegen din, evt en annen almennlege  om du velger det. Men i utgangspunktet ser jeg ingenting i det du skriver, som skulle tilsi at ikke dette er typisk almennmedisin.


Du spør så hvilken type behandling som kan hjelpe deg. Det er selvfølgelig det viktigste spørsmålet. Men for å si noe om det, må tilstanden først være kartlagt og diagnostisert, som ovenfor forklart. En kan ikke foreslå behandling av noe, før en vet hva en skal behandle. Derfor bør du nå starte med å få stilt en eller flere diagnoser her, slik at det blir mulig å si noe om hva slags behandling som kan hjelpe deg.


Røntgenbilder er generelt av lav nytteverdi ved slike plager. Det har i utgangspunktet kun nytteverdi om en har tanker om at noe skal eller må opereres, og det er en vurdering som blir gjort ved fastlege / almennlege når du blir undersøkt. For eksempel: Om legen ved undersøkelse tenker at det er holdepunkter for at en pasient har slitasje / artrose i en hofte, og denne kanskje er av så stor alvorlighet at operasjon med hofteprotese kan bli aktuelt, så vil et røntgenbilde være nødvendig. Men noen god utredning av smerter i bevegelsesapparatet generelt, inklusiv slik du beskriver dine plager, er oftest av heller liten eller ingen nytteverdi.


Konklusjon: Gå til fastlegen påny med en konkret "bestilling": "Hva skyldes smertene mine?" og "Hva kan gjøres?". Eller til en annen almennlege.

Håper svaret er til nytte. Lykke til.