Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Muskelsmerter utenpå skallen

Spørsmål

Jeg sliter litt med svakt trykk og svake smerter på høyre side av hodet. Dette har vart i 6 uker og begynner å bli slitsomt psykisk. Det startet med en stikkende/klemmende smerte på topp høyre side. Kom mellom 5-10 ganger om dagen, men varte bare et par sekunder. Har nå utviklet seg til en annen type smerte flere steder, som kjeve, over øyet og bak på hodet. Fremdeles høyre side. Trykk kjennes hele dagen, svakt. smertene kommer litt oftere, men fremdeles svakt. Klarer fint å utføre min hverdag, men blir litt mer urolig for hva det kan være. Det har hendt at jeg har følt på en sensasjon av frysninger på høyre side av hodet også. Kanskje et par-tre ganger. Har vært to ganger hos forskjellige leger. Ble testet ved å gjøre forskjellige øvelser som å sjekke balanse etc. Alt ok. Har ikke vært kvalm eller svimmel. De kan dog ikke si hva det er bare at jeg må kontakte om det blir verre. Normal vekt, ok form, bruker briller (synstest i år). Kjenner spesielt trykk bak høyre øye. Paracet hjelper. Ikke bihulebetennelse. Føler meg ellers 100% foruten stress. Har et veldig ømt punkt på høyre skulderblad, men ingen smerte om den ikke blir massert. Trykket startet forsåvidt 1,5 år siden etter en tur på skytebane uten skikkelig øre beskyttelse. Tinnitus på høyre øre kom samtidig, veldig svakt. Føles ømt å massere hode på høyre side. Sover godt, ingen ubehag om natten. Kan klassifisere smertene som 2/10, altså svakt. Blir ikke forverret om jeg bøyer hodet frem. Ørene ble sjekket av fastlege, så ok ut. Nakke føles veldig stiv, men ikke da jeg først kjente ubehag i hode. Frykter det kan være noe farlig. Har ikke fått gode svar av to leger og føler jeg trenger sinnsro. Har også vondt i høyre hofte flere år. Så, høyre altså. Et par ganger hadde jeg samme stikkende smerte på venstre side av hode. Igjen, det føles ikke alvorlig men det at det vedvarer tærer på psyken. Bør jeg bli henvist til MR? Er det stress? Er det muskulært? Mange spørsmål, ingen svar. Ennå...

Mann 29
Svar

Hei.


Du er en ung og frisk mann på 29 år, som i noen uker har kjent på et svakt trykk og svake smerter på høyre siden av hodet. Dette har etterhvert utviklet seg til å gi smerter Du har vært hos to leger som ikke har funnet noe galt, og det er jo bra. Det betyr som hovedregel at du ikke har noen sykdom, og ofte er det slik leger jobber, at man undersøker pasienten og utelukker sykdom, men så ender pasienten opp med å ikke få svar på hva årsaken er til plagene, som egentlig var det en var ute etter. Og slik er det for deg nå, og du frykter at det kan være noe farlig, forteller du. Slik blir det ofte, dersom en kjenner på noe som en ikke vet hva er, for vi er jo som mennesker laget slik at vi gjerne vil ha forklaringer på ting. Manglende forklaringer gir utmerket grobunn for bekymring.


Du forteller her at det er ømt å massere hodet på høyre side, og nakken din er stiv, og du kjenner også litt i kjeven.

Når noe er vondt når en trykker på det, f.eks. utenpå hodet, så er årsaken å finne utenpå hodet, og ikke inni. 

Vi har muskler på utsiden av skallen, og disse kan bli ømme. Hvis du f.eks. holder hånden på skallen over øret ditt og biter hardt sammen, så kjenner du de musklene stramme seg. Disse er det mulig å få vondt i , og slike muskelsmerter sprer seg gjerne, f.eks. til kjeve m.v. Det at har vondt i nakken tyder også på muskelspenninger der, og det bekrefter også min klare mistanke om at det er muskulære spenninger / smerter utenpå skallen som du kjenner nå. 

Hvis du kjenner at de musklene over øret / utenpå skallen er ømme å ta på, og du kan identifisere de når du biter sammen, er det enhver grunn til å ta det som en bekreftelse på at dette er årsaken.


Bekymringer, som f.eks. det at du nå i noen uker har lurt på hva smertene dine skyldes, og du har vært bekymret for om det er noe farlig, er ting som i aller høyeste grad opprettholder og forverrer slike smertefulle muskelspenninger. Ofte er det derfor slik at nettopp det å få rede på hva ting skyldes, er det som skal til for at det går over igjen, for da tar man jeg jo vekk bekymringsdelen av dette, og det er ofte "motoren" som opprettholder og forverrer slike smerter.


Jeg kan jo ikke undersøke deg her, men ut fra det du forteller og måten du beskriver plagene dine på, samt at to leger uavhengig av hverandre ikke har funnet noen mistanke om sykdom hos deg, gjør at jeg helt klart anser dette som den mest sannsynlige forklaringen på dine plager.

Om du vil, kan du evt gå til legen din igjen og få legen til å bekrefte at dette etter alt å dømme er forklaringen på plagene dine, da det sikkert også kan hjelpe deg til å få lagt denne bekymringen fra deg.


Du spør om du bør til MR. Ut fra det du forteller her, så ser jeg ingenting som taler for at det er nødvendig. Får du nå legen din til å bekrefte at det er slike muskelsmerter som er forklaringen, så har du ytterligere en grunn til å ikke undersøke dette nærmere, for det trenger man ingen MR for å bekrefte.


Jeg håper du har nytte av svaret og rådene. Ha det bra.