Musiker med vondt i hender og armer

Spørsmål

Hei. For tre uker siden begynte jeg å kjenne svake smerter i fingrene mellom knokene og første ledd. Kjente det i forskjellige fingre på begge hender mest i forb. med bilkjøring, bæring av handleposer o.l. For en uke siden var smertene blitt sterkere og hadde dessuten spredd seg til håndflater/håndrygg, håndledd og oppover armene over og under. Jeg kjenner det mest om morgenen og under under/etter aktivitet (jeg er musiker og musikkpedagog og jobber derfor mye med data og med gitar). Jeg var hos legen forige uke som konkluderte med at det er snakk om belastningsskade og jeg fikk derfor beskjed om å ta det med ro og fikk voltaren i en uke. Hun kjente på leddene og testet om jeg hadde vanlig bevegelighet i fingrene med tok ellers ingen prøver. Jeg har nå tatt voltaren i fire dager og prøver å la hendene hvile mest mulig men kjenner ingen stor forskjell. I mitt yrke er belastningsskader i hender og håndledd vanlig. Det jeg stusser på er imidlertid at smertene dukket opp i begge hender samtidig, og at de ikke begrenser seg til enkelte fingre eller områder på hendene, men at det gjør "litt vondt overalt". Jeg ville trodd at en eventuell belastningsskade i forbindelse med yrket ville vært begrenset til ett eller få områder. Det er ikke snakk om veldig sterke smerter men nok til at jeg ikke fungerer ift jobb og jeg blir naturlig nok urolig av å ikke kunne bruke hendene som musiker. Jeg har aldri tidligere hatt lignende episoder. Er det mulig at dette kommer av andre ting? Jeg synes det er veldig merkelig at dette skulle komme såpass plutselig og at det skulle ramme begge hender/armer samtidig med såpass diffuse smerter som flytter seg mellom fingre, ledd og sener slik at jeg er veldig usikker på dette med overbelastning. Jeg fikk ikke noe klart svar på dette fra legen heller og følte vel at hun konkluderte veldig fort da hun fikk høre hva jeg jobbet med. Mitt spørsmål er om hvorvidt dette kan ha andre underliggende årsaker som det burde vært sjekket for. På forhånd takk

Mann 38
Svar

Hei.


Jeg er enig med legen din at ditt yrke gir sterk mistanke om at dette er relatert til de langvarige og monotone bevegelser og stillinger musikere ofte har, og at det derfor ligger i gaten "overbelastning" / muskel-senebetennelser. Det er jo noe som går over når man tar bort belastningen over noe tid. Voltaren kan dempe det hele noe, men den viktigste behandlingen er fravær av de belastende aktiviteter, til bedring inntreffer. Annen behandling for slike ting finnes ikke.


Skulle en tenke på andre årsaker, slik du spør om her, så måtte det være revmatiske sykdommer. Legen din har tydeligvis ikke hatt spesielt stor mistanke om dette ut fra undersøkelse av deg,  for eksempel ved at du sannsynligvis ikke har hovne / varme ledd, slik en ofte ser ved revmatisk sykdom?

Dersom en skulle sjekke dette videre, så vil første steg være å ta blodprøver av deg for å se etter tegn til revmatisk sykdom.


Jeg tenker at dersom du ikke blir bedre etter noe mer tid, slik en alltid ser ved belastningsutløste plager når belastningen taes bort, eller at du evt blir verre, så synes jeg at du kan få dette sjekket. 


Ut fra din beskrivelse av symptomene dine, sett i sammenheng med yrket ditt, så synes jeg det overhengende sannsynlig at legen din har stilt korrekt diagnose, men har du ihvertfall en alternativ forklaring og "plan B", om du mot formodning ikke blir bedre etterhvert.

God bedring!