Medødt hofteleddsdysplasi

Spørsmål

Hei! Vår datter fikk konstantert umodne hofter ved UL etter fødsel og har blitt bahandlet med frejkaspute. UL ved fødsel viste alfavinkler 49 og 53. Noe ustabile hofter ved klinisk undersøkelse. Ved UL ved 6 uker var Alfavinklene blitt 54 og 58. Hoftene var stabile og stødige ved klinisk undersøkelse. Ortopeden ønsket at kanten rundt den vestere hofteskåla skulle bli mer definert, da denne var litt avrundet. Ved UL ved 13 uker var Alfavinklene blitt 62 og 70. Hoftene var stabile og stødige ved klinisk undersøkelse. Men venstere hofteskål hadde enda litt avrundede hjørner. Ortopeden ville at vi skulle fortsette pute/skinnebehandling i 6 uker til. Han mente vinklene ikke var bra nok. Jeg har forstått det som at over 60 er friske hofter. Han var lite snakksalig og svarte egentlig ikke på ting jeg spurte om. Men til slutt spurte jeg hva vinklene måtte være for å være bra. Da gikk han inn på et dokument på pc for å vise meg, og virket overrasket når det var 60 grader. Han lente seg da på den avrundene kanten. Kjente jeg da mistet tiltro til hans kunnskap og vurdering. Om det har noe forseg, forstetter vi selvølgelig med putebehandling. Men jeg som mor trenger å vite at det hjelper med puta og at det er nødvendig, og ikke minst hvordan det fungerer, da den gir endel ekstra utfordringer i hverdagen, for både oss foreldre og for jenta vår. Slik jeg har forstått holder frejkasputa hoftekula stabilt inne i holfteskåla, så det utvikler seg rett. Den holder altså ting på riktig plass så kula ikke får bevegd seg eller glippet ut av ledd. Men siden vinklene nå var gode, og hoften stødig og stabil, vil putebehandling hjelpe på å få kantene i hofteskåla mer definerte? (Merk, hofteskåla er ikke lenger "grunn", det er kun at kantene er litt avrundede) Hoftekula ligger jo støtt, der den skal, også uten pute? Om puta hjelper mot dette, hvordan virker det? Utifra opplysningene, ville du gjort samme vurdering? Hvis ikke, hva er din vurdering? Tusen takk for svar! Mvh Linda

Kvinne 31

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!


Jeg arbeider ikke til daglig med denne problemstillingen, og det blir i så måte vanskelig å overprøve de råd og den behandling som dere allerede har fått. Det er også slik at selv om behandlingen skal være mest mulig ensartet mellom ulike avdelinger, vil du likevel oppleve litt variasjoner i behandlingen mellom avdelingene.


Jeg kan imidlertid fortelle deg metoden vi bruker ved Barneortopedisk seksjon, ved Haukeland Universitetssykehus. Som du nok sikkert allerede vet, benyttes ultralyd for å vurdere beinet anatomi hos barn under 6 måneder. Man setter da "alfa-vinkel" for å beskrive hvor steil og grunn hofteskålen måtte være. Som du selv skriver, benyttes da denne vinkelen, til å klassifisere hoftene fra "umodne" og helt opp til "lukserte" (som vil si at de står ute av ledd). I dette tilfelle var vinklene 49 og 53 grader initialt, og som du skriver, da klassifisert som "umodne". Man ville nok normalt også behandlet dette med Frejkas pute hos oss, spesielt siden den ene hoften ble beskrevet som litt ettergivende. Ved gjentatte kontroller bedret alfa-vinkelen seg, i tillegg til at hoftene ble stabile ved testing. Målene ved 3 måneders kontrollen viser normale vinkler for begge hoftene. I seg selv ville man da kunne avsluttet putebehandlingen. Man står derimot igjen med en ikke veldefinert ytre kant på hofteskålen på den ene siden. Man vet at denne kanten kan skyldes forsinket forbeining av det umodne beinet i dette området.


Jeg har snakket med barneortopedene på min egen avdeling, og man er ikke uenig i noe av den behandlingen dere har fått. Vi kan ikke si om vi også ville valgt å fortsette putebehandlingen i ytterligere 6 uker, basert på det du skriver, men dette kan skyldes lokale variasjoner, og ikke at vår metode er bedre eller mer korrekt.


Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-