Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Margnagle i skinnebeinet

Spørsmål

Hei, I 2010 ble eg operert etter brudd i tibia, fikk da en margnagle operert inn, lurer da bare på noe angående denne: Hvilket metall er denne stangen? er den magnetisk og vil pipe i flyplasser og slikt? Er det normalt å ha den livet ut, om den ikke gjør noen plager? Skal nå ut og reise en stund i alle verdensdeler, vil det bli noe problemer, trenger eg et skjema eller noe slikt som en bekreftelse på at eg har et stål implant i kroppen? Eg skulle i MR maskin en gang, og ble da nektet, er dette pga magnet faren eller er det fordi det ødelegger bildet?

Mann 31
Svar

Hei!


Som oftest er det tale om en titanlegering i moderne nagler. Det er sjelden at dette slår ut ved sikkerhetskontroller, og hvis så skulle skje, er det noe de fleste flyplasser har mulighet for å kontrollere med håndholdte scannere. Skjema som bekrefter at du har metall i kroppen, er svært enkle å forfalske, og man har sluttet å utstede slike.


Som oftest blir naglene stående livet ut, med mindre de skulle gi opphav til plager som man vet vil kunne avhjelpes ved å fjerne naglen. Rutinemessig gjøres dette ikke.


Moderne nagler bør kunne gå i en moderne MR-maskin. Det er likevel lurt at man opplyser MR-laboratoriet om naglen, og at de selv kan avgjøre hvorvidt naglen er kompatibel med MR-maskinen. Hvis man tar et bilde av en ekstremitet hvor det også står en nagle, vil dette gi svært mye forstyrrelser på bildene, slik at disse for alle praktiske formål er uten verdi. Noen moderne protokoller skal visst kunne gi gode bilder også ved nagler og annet metall i vevet, men jeg har ikke personlig kjennskap til dette.


Lykke til!