Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lyskebrokk?

Spørsmål

Jeg har litt hevelse ovenfor penis. Har ikke smerter og lurte på om dette er en del av aldringsprosessen. Jeg er 71 år. Har vært i god form hele livet. Spiser ikke noe piller. Har den sisten tiden jobbet mye med fysisk arbeid. Blodprøver som ble tatt 9.9. Litt lav blodprosent, jern og CRP 51. Har trent bra de siste dagene og føler meg i bedre form.

Mann 71
Svar

Hei. 

Jeg har sett på bildet du har vedlagt, og synes det gir en betydelig mistanke om at du kan ha lyskebrokk. Det virker mest uttalt på høyre side, men det kan ikke utelukkes at det kan være på begge sider. 

Jeg er dog ikke helt sikker, siden jeg ikke kan undersøke deg. Det kan også være lokalt fettvev. Men siden mistanken om lyskebrokk er klart tilstede, synes jeg du skal la fastlegen undersøke om dette kan være brokk. 

Hvis det er det, så bør det opereres. Brokk er en defekt i bukveggen mellom de forskjellige lagene med muskler, og da kan det som er inni bukhulen (tarmer, fettvev) tyte ut gjennom dette hullet i bukveggen.

Skulle du få sterke smerter i dette før du har vært hos legen din, så kan det dreie seg om et såkalt inneklemt brokk, hvor blodforsyningen til brokkinnholdet er avklemt, og det er en medisinsk hastesituasjon, hvor man som oftest blir akutt operert. Det skjer vanligvis ikke, men det er greit at du vet om dette, i tilfelle dette mot formodning skulle oppstå innen du har vært til lege med dette.

Ha det bra.