Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lyskebrokk hos voksen mann. Må det opereres, nødvendigvis?

Spørsmål

Hei. Jeg er en 26 år gammel mann som nylig var hos legen og fikk påvist et brokk i høyre side av lysken. Jeg har, etter det jeg kan huske, hatt brokket i hvert fall i 6 år, og husker at jeg senest i 2013 var bevisst på at det var der. Jeg har aldri opplevd smerter eller ubehag fra brokket, selv om det er på størrelse med en liten golfball. Legen min anbefalte å avvente eller avstå fra operasjon så lenge jeg ikke opplever smerter fra brokket, men jeg har lest mye om tilstanden og ser at lyskebrokk i verste fall kan medføre såkalt strangulasjon. Samtidig har jeg inntrykk av at det er uenigheter om hvorvidt man bør operere et lyskebrokk hvis det ikke medfører smerter eller ubehag, særlig hos eldre. Hva er det egentlig jeg bør gjøre? På den ene siden vil jeg ikke operere noe som ikke trenger å opereres, men samtidig er jeg bekymret for at brokket skal utvikle seg videre, og plage eller bli en farlig risiko for meg senere i livet. Per i dag har jeg gått med brokket i over 6 år uten smerter, og jeg kan enkelt "presse" det tilbake med fingrene. Jeg er derimot usikker på om den har vokst i de senere årene, da jeg har hatt det såpass lenge før jeg faktisk innså at det var et brokk. Det må i tillegg nevnes at jeg trener styrke 3 dager i uken, så jeg løfter relativt tungt og har lest at dette kan bidra til å forverre et brokk. De siste 1-2 ukene har jeg også fått noe som ligner en hoven ''streng'' like under penishodet. Utveksten kjennes hard og hoven ut, men gir ingen nevneverdige smerter foruten at den ser sjenerende ut. Legen min mente at det er en hoven blodåre som vil bli bedre av seg selv, men jeg har søkt litt rundt på nettet og ser klare likhetstrekk med såkalt " lymphangiosclerosis" eller "sclerotic lymphangitis" på engelsk. Jeg finner ikke den norske betegnelsen på tilstanden. Kan jeg regne med at dette vil gå over av seg selv? Jeg har ikke hatt ubeskyttet samleie. Takker på forhånd for svar.

Mann 26
Svar

Hei.


Lyskebrokk hos voksne kan man la være å operere, hvis ikke de gir noen plager, f.eks. i form av smerte, tyngdefornemmelse eller at det tar for mye plass osv. Vokser det i størrelse og blir plagsomt, kan en da vurdere operasjon, men du har jo hatt det i seks år allerede. En god løsning er å dytte det tilbake på plass hver gang du har anledning, slik du gjør. Brokkbind er det også noen som bruker, og er fornøyd med det. Det kan du jo vurdere. 

Eller du kan stille spørsmålet helt anderledes og spørre hvorfor du ikke likegjerne blir kvitt det ved en operasjon, som å ha det. Det er jo ihvertfall ingen fordeler med å ha et lyskebrokk, altså kan du like gjerne få det operert bort, tenker nå jeg.


Skulle du mot formodning (etter seks år) få akutte, sterke smerter som ikke gir seg, og du ikke klarer å dytte brokket tilbake, kan du ha et inneklemt brokk, som er en akutt situasjon som må opereres akutt. I et slikt tilfelle må du oppsøke lege umiddelbart, uansett tid på døgnet. 


Tung styrketrening er kjent for å forverre brokk og kunne få det til å vokse. Spesielt gjelder dette øvelser med bruk av bukpressen, slik som markløft og lignende.


Strengen du kjenner under penis, kan jeg i liten grad uttale meg om, uten å se den og kjenne på den. Siden jeg ikke vet hva det er, er det også vanskelig å si noe om det du spør om, dvs om det vil gå over av seg selv. Hvis det er det legen din mente, en hoven blodåre av en eller annen årsak, f.eks. en overfladisk årebetennelse eller blødning, så vil det gå over av seg selv. Uansett så tenker jeg at uavhengig av årsak, så er dette noe du trygt kan se an, så får du se om ikke det forsvinner av seg selv igjen, hvilket er ganske sannsynlig, uansett årsak.


Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-