Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Leggsmerter

Spørsmål

Hei, Jeg har slitt med smerter (hvilesmerter) i begge leggene i mange år. Det er helt klart sammenheng mellom løping/lange gåturer og smertene som kommer i hvile. Smertene er veldig sterke og noen ganger pulserende. Smertene minner om beskrivelsen av beinhinnebetennelse, men er veldig intens (og kjennes ikke under løping). Har fått ulike beskjeder hos forskjellige leger/fysioterapeuter/ortopeder om hva dette kan være, og har vært i gjennom lange perioder med hvile (flere ganger), trykkbølgebehandling, krykker (fikk påvist tretthetsbrudd for 3 år siden), tøyeøvelser, rolig opptrening, forebyggende øvelser som tåhev etc. Det siste som skjedde er at jeg i februar opererte høyre legg (forlengelse av gastrocnemius) da ortopeden jeg var hos mente at dette sannsynligvis skulle ha posivit effekt. Etter operasjon har jeg gjort alt jeg har fått beskjed om ang. tøying, og har startet med rolig opptrening på løpingen. Har fulgt et program som innebærer 3 økter i uka, men hvor det har startet veldig rolig og hvor økning i både lengde og intensitet har gått sakte. Smertene er nå like ille som før (og kanskje verre i leggen som er operert). Jeg har i tillegg fått spesialtilpassede såler (hos ortopedtekniker) og bruker disse sammmen med riktige joggesko for min fot. Ortoped har også vurdert at dette sannsynligvis ikke er kompartment syndrom. Smertene er så sterke at jeg ikke får sove om natten. Dette til tross for svært rolig opptrening og en hvileperiode på 4 mnd før/etter operasjon. Jeg lurer på om du tror at dette kan være noe annet enn beinhinnebetennelse? Hva bør jeg gjøre videre? Håper du/dere kan hjelpe meg da jeg begynner å gå tom for "ideer".

Kvinne 31
Svar

Hei!


Det er vanskelig å diagnostisere leggsmerter, og dessverre får man ikke noe fasitsvar før, under eller etter en operasjon, om hvilke diagnose som er korrekt. Jeg pleier vanligvis å ha et par ulike arbeidshypoteser i møte med denne problemstillingen.


Stressbrudd i skinnebeinet er en mulighet og kan best avklares med MR.


Beinhinnebetennelse er som oftest en diagnose som stilles ut fra din historie og en enkel undersøkelse.


Kompartmentsyndrom i leggen kan sannsynliggjøres ved å måle trykket direkte  muskellosjene dine.


Noen har avvikende muskelanatomi, som kan gi klem mot blodkaret som forsyner leggen med blod. Dette forholdet kan man få avklart hos en karkirurg som kan måle blodfløden i leggen under ulik tensjon i muskulatur.


Andre ganger tror jeg det er lett å glemme at nerver kan komme i beknip også etter at de har forlatt ryggen. Ulike perifere nerver har ulike områder på sin ferd, hvor de er mer utsatt for trykk og klem, og kan gi svært store plager, men som ofte kan være vanskelige å diagnostisere.


Etter min erfaring er spesielt dette med nerver i klem en tilstand som ofte blir oversett hos pasienter som er svært plaget, og hvor ingen andre diagnoser leder til behandling som hjelper.


Lykke til!