Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Leggsmerter under aktivitet

Spørsmål

Hei. Jeg har alltid vært en aktiv gutt som har drevet på med fotball og annen aktivitet, samt vært ett år i førstegangstjenesten. Men jeg har i det siste fått en plage i leggen som har gjort det vanskelig å holde på med aktivitet. Får vondt på framsiden av høyre legg, i nederste del på yttersiden, etter bare noen minutter rask gange. Merket det først etter jeg hadde løpt noen turer ute på asfalt og grus (10-15 km), og så begynte jeg å merke det da jeg løp inne på tredemøllen. Dette løste jeg med å slutte å løpe. Men det har nå begynt å gjøre vondt når jeg går til og fra skolen, noe som bare er 7-8 minutter gåing i litt oppoverbakke. Kan dessverre ikke løse dette på samme måte som løpingen, med tanke på at jeg er avhengig av å kunne gå til og fra skolen. Leggen er av og til også vond/øm på dager hvor jeg ikke er i noe særlig aktivitet. Lurer derfor på om dette er noe som vil gå over av seg selv, eventuelt om det er noe jeg kan gjøre for å fikse dette?

Mann 20
Svar

Hei!


Min første tanke er at det du beskriver enten er en beinhinnebetennelse, eller at det er kronisk losjesyndrom. Beinhinnebetennelse kan foreligge i to former, hvor den ene gir plager fra forsiden og utsiden av leggen. Denne er assosiert med stram akillessene, og kan avhjelpes med tøyningsøvelser av spesielt gastrocnemicusmuskulaturen i leggens bakside. Denne kan du lettest tøye ved å tøye akillessenen samtidig som kneet er strakt.


Kronisk losjesyndrom er en tilstand hvor trykket i leggen stiger under muskelarbeid og hindrer tilstrekkelig blod i strømme til leggen. Da oppstår smerter som kun avhjelpes av at muskelarbeidet opphører.


Jeg ville forsøkt å starte med tøyning av leggen. Ved manglende bedring ville jeg så bedt om å bli henvist til en ortopedisk avdeling for å vurdere om du kunne ha kronisk losjesyndrom.


Lykke til!