Leggsmerter under aktivitet

Spørsmål

Hei. Jeg har alltid vært en aktiv gutt som har drevet på med fotball og annen aktivitet, samt vært ett år i førstegangstjenesten. Men jeg har i det siste fått en plage i leggen som har gjort det vanskelig å holde på med aktivitet. Får vondt på framsiden av høyre legg, i nederste del på yttersiden, etter bare noen minutter rask gange. Merket det først etter jeg hadde løpt noen turer ute på asfalt og grus (10-15 km), og så begynte jeg å merke det da jeg løp inne på tredemøllen. Dette løste jeg med å slutte å løpe. Men det har nå begynt å gjøre vondt når jeg går til og fra skolen, noe som bare er 7-8 minutter gåing i litt oppoverbakke. Kan dessverre ikke løse dette på samme måte som løpingen, med tanke på at jeg er avhengig av å kunne gå til og fra skolen. Leggen er av og til også vond/øm på dager hvor jeg ikke er i noe særlig aktivitet. Lurer derfor på om dette er noe som vil gå over av seg selv, eventuelt om det er noe jeg kan gjøre for å fikse dette?

Mann 20
Svar

Hei!


Min første tanke er at det du beskriver enten er en beinhinnebetennelse, eller at det er kronisk losjesyndrom. Beinhinnebetennelse kan foreligge i to former, hvor den ene gir plager fra forsiden og utsiden av leggen. Denne er assosiert med stram akillessene, og kan avhjelpes med tøyningsøvelser av spesielt gastrocnemicusmuskulaturen i leggens bakside. Denne kan du lettest tøye ved å tøye akillessenen samtidig som kneet er strakt.


Kronisk losjesyndrom er en tilstand hvor trykket i leggen stiger under muskelarbeid og hindrer tilstrekkelig blod i strømme til leggen. Da oppstår smerter som kun avhjelpes av at muskelarbeidet opphører.


Jeg ville forsøkt å starte med tøyning av leggen. Ved manglende bedring ville jeg så bedt om å bli henvist til en ortopedisk avdeling for å vurdere om du kunne ha kronisk losjesyndrom.


Lykke til!