Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Leddsmerter

Spørsmål

Hei, Jeg er en mann på 42 som de siste 2 årene har vært plaget med leddsmerter, i varierende grad. Smertene kan lokaliseres nokså spesifikt i ledd/knokler i albue, innside/utside kne, hofte, skulder eller innerst på tommel/overgang til håndledd. Smertene oppstår som regel kun på ett av stedene pr. gang - ikke alle steder samtidig. Det er ikke sterke smerter og forsvinner eller reduseres mye ved bruk av Voltarol gel alene, eller i kombinasjon med 500 mg paracet og 200 mg ibuprofen. Smertene er likevel sterke/"skarpe" nok til at nattesøvnen forstyrres. I tillegg har jeg siden jeg var ca. 25 år vært plaget hovne og ømme føtter. På det verste blir én eller begge føtter svært hovne, varme og nærmest mørkerøde/blålilla/rødflammete og bittesmå blodårer blir klart synlige eksempelvis på hælen. Hele foten er hoven og det kjennes ut som den "sprenger". Jeg har en formening om at det skjer oftere når det er varmt, men har egentlig ikke logget dette metodisk. Lettere varianter av tilstanden oppstår også ellers i året. Mulig at skotøy er en medvirkende årsak, men jeg har heller ikke her avdekket noe klart mønster (eksempelvis kan jeg gå med harde/"dårlige" sko en hel dag uten at jeg merker noe i det hele tatt). Det kan mulig likne på plantar fascitt, men da hadde det vel vært til stede mer permanent? Kan også nevne at jeg for ca. 2 år siden fikk kneplager (patellofemoralt smertesyndrom), som følge av overbelastning ved sykling. Vet ikke om det er relevant for de to ovenfor nevnte symptomer. Jeg har tatt de to første problemene med min fastlege og han har tatt blodprøver og sjekket for urinsyregikt, uten utslag. Utover det er beskjeden at "man må regne med litt leddsmerter og liknende når man blir eldre". Det er ikke et svar jeg er fornøyd med, derfor henvender jeg meg her. Er det andre ting man bør sjekke her? Matallergier, alkoholtoleranse, etc?

Mann 42
Svar

Hei.

Flertallet av alle mennesker med leddplager, får aldri stilt noen konkret medisinsk diagnose på plagene sine. Det kan altså bety at det er rimelig vanlig å ha plager fra ledd, uten at der foreligger noen påviselig sykdom. Jeg kan selvfølgelig ikke si at dette er tilfelle for ditt vedkommende, men det er en teoretisk mulighet. Det jeg synes at du bør, for å utrede dette nærmere, og for å utelukke sykdom, er å ta flere blodprøver for å se etter tegn til revmatologisk sykdom. Det er ikke tilstrekkelig å utelukke kun urinsyregikt, når man har leddsmerter.

Og røntgenbilder kan vurderes, for å se etter slitasje / artrose.


Jeg er forøvrig enig med deg i at plantar fasciitt helst ville gitt mer eller mindre konstante symptomer.

Kommer du og fastlegen din ingen vei her, så kan du diskutere med fastlegen din om kanskje burde henvises til en revmatolog for videre utredninger og undersøkelser.


Du nevner matallergier og alkoholintoleranse. Det anser jeg ikke som relevante problemstillinger i denne sammenhengen.

Håper at svaret og rådene kan være til nytte, lykke til!