Lavgradig slitasje i stortåens grunnledd

Spørsmål

Hei, i følge min ortoped har jeg hallux rigidus grad 1. Leddet er ikke spesielt stivt, har ikke fremtredende kuler på oversiden av leddet. Men jeg har vondt ved vanlig gange, og smertene begrenser normal aktivitet. Ingen funn på røntgen, men mr viser lettgradig slitasje Jeg er øm på oversiden/innsiden av leddet. Ortoped foreslår kilektomi, men inforererte også at 2/3 ble fornøyde, 1/3 ble misfornøyd. Altså ganske stor gruppe som blir misfornøyde. 1. Hva er din erfaring, og dine betraktninger om risiko ved et slikt inngrep? 2. En klinikk i Oslo tilbyr iprf behandling,og har uttalt at de forsøker dette i alle ledd. Har du noen betraktninger rundt dette? Er det noen risiko ved slike injeksjoner? Synes du dette er verdt et forsøk (ikke tenk på økonomisk kostnad)?

Svar

Hei!


Det synes som en grei vurdering av problemstillingen vedrørende storetåen din, og jeg deler i det store og det hele konklusjonen. Problemet med åpen kirurgi vil være at du opplever leddet som mer stivt etter endt rehabilitering.


Jeg har ikke personlig erfaring med i-prf, men har benyttet PRP ved lignende problemstillinger. Resultatene har vært varierende, men flertallet opplevde en grad av bedring. Jeg har søkt i databaser etter gode studier som dokumenterer effekten av PRP og i-prf for denne type tilstand, og det er ingen tunge studier som slår fast effekten. Det forskes en del på dette, men foreløpig er det likevel ikke å betrakte som veldokumentert.


Det er liten grunn til ikke å prøve i-prf, så lenge man er innforstått med dokumentasjonen. Det er rapportert få bivirkninger eller komplikasjoner. 


Lykke til!