Langvarig beinhinnebetennelse

Spørsmål

Hei. Jeg har hatt beinhinnebetennelse (vondt foran) i ca. 3 mnd. Det kom etter at jeg gjorde for mye, gravde, felte trær, åpnet kjøkkengulvet for å rette opp det og trente. Jeg hviler og er sengeliggende på grunn av det for å holde smertene på et minimum. Må spare oppfor å gjøre noe. Bare det å gå på do trigger betennelsen 4 minutter etterpå. Jeg har fått treningskjema for konvensjonell opptrening. Men det bare trigger betennelsen. En strekk og tøy går bra. Går det an å operere å skrape vekk betennelsen eller ta kortison? Har brukt Ibuxgel 3 ganger. Den siste virket det bare 2 timer. Tok betennelsesdempende 11 tabletter, 90 mg i 9 dager. Det er noe merkelig som skjer. Leggene er i "triggemodus" ca. 3-4 dager og da må jeg ligge helt stille for den minste bevegelse trigger og det blir vondt. Hver fjerde dag ca. så går det over til den "gode modusen" der kroppens eget forsvarssystem virker bedre og tar alle vondter som oppstår og jeg kan gjøre hva jeg vil. Det varer 4-25 timer helt tilfeldig så går det tilbake til "triggemodus". Hva er dette? Hvis jeg ligger i senga og trener bare overkroppen så vil det til slutt også gjøre vondt i leggene på grunn av økt blodtrykk og puls selv om leggene ligger rolig..

Mann 51
Svar

Hei.


Du har altså vært plaget av beinhinnebetennelse i 3 mnd, og det er slett ikke uvanlig. Du har nå avlastet foten i lang tid, for å bli bedre, og det er den viktigste behandlingen, men det har dessverre ikke hjulpet, forteller du.

Har diagnosen blitt bekreftet av lege, eller har du stilt den selv? Jeg spør, siden det er ikke helt typisk for beinhinnebetennelse dette med at du får vondt i leggene selv om du ligger rolig i sengen og trener overkroppen. Det pleier en slett ikke å se ved beinhinnebetennelse, og derfor tenker jeg at kanskje du burde gå en ny runde til lege for å få revurdert diagnosen, med tanke på om det eventuelt er en annen årsak til smertene dine enn beinhinnebetennelse. Skal en behandling virke, som f.eks. det å ta med ro og avlaste, så må jo diagnosen være korrekt. Det er en god tommelfingerregel, at dersom en behandling ikke fungerer som forventet, så må en ta "et skritt tilbake" og se om diagnosen faktisk var rett, for hvis det er noen annen årsak til smertene dine, så vi du kanskje trenge en annen behandling enn det en bruker ved beinhinnebetennelse.


Du skriver:

"Går det an å operere å skrape vekk betennelsen eller ta kortison? Har brukt Ibuxgel 3 ganger. Den siste virket det bare 2 timer."

Svar og kommentar:

Det kan bli aktuelt med operasjon ved langvarige beinhinnebetennelser. Men det er vanligvis ikke aktuelt å tenke på før en har forsøkt avlastning i 3-6 måneder. Det er fordi en selvfølgelig bør unngå enhver operasjon om mulig, og siden vi vet at dette har et langtrukket forløp, slik at en lar tiden gå, med forventning og håp om bedring med tid, hvilket er det vanligste. Men det kan være greit at du vet om dette, i tilfelle dette skulle dra enda mer i langdrag. Kortison er ikke aktuell behandlig. Betennelsesdempende gel slik du har brukt, kan fungere, men da bør du bruke det regelmessig over mer tid, ikke bare tre ganger slik du har gjort. Hvis jeg var deg, ville jeg bestemt meg nå for å forsøke det 2 ganger daglig i for eksempel tre uker. Masser det godt inn over det vondeste område på skinnleggen.


Jeg håper du har nytte av informasjon og råd her, og ønsker deg god bedring.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-