Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kul på hånden

Spørsmål

Hei, jeg har fått en kul på ene hånden. Den er hard, men ikke hard som bein kan røres litt fram og tilbake på. Kulen har vært der i Ca 3 mnd. Men gjør ikke vondt og er ikke i veien for leddets funksjon, jeg har google meg litt fram og tilbake, og det ser ut til å være en ganglion, men jeg vi få det bekreftet, og høre om jeg evt. Må ta en tur til legen

Mann 19
Svar

Hei, takk for spørsmål og bilder. 


Du beskriver en hard kul på håndleddet som du kan flytte litt på, og som har vært der i noen måneder. Både beskrivelsen og bildene passer godt med ganglion, slik som du har lest. 


Ganglion kjennetegnes nettopp ved at det er smertefrie, bevegelige kuler som oftest oppstår på hånden. De er ufarlige, og antas å være utposninger på struktuer rundt ledd eller sener i hånden. Omlag halvparten av tilfellene tilbake av seg selv etterhvert, og dersom de er plagsomme finnes flere teknikker for å fjerne dem. 


Jeg ville imidlertid ikke ha slått meg til ro med at det er et ganglion uten at en lege har undersøkt hånden din, da det finnes flere mulige forklaringer. Ikke minst kan flere opplysninger om hvordan kulen oppstod og har utviklet seg, og hvordan den arter seg når man undersøker den, gjøre diagnosen sikrere.