Kul på foten

Spørsmål

Hevelse/kul på vristen på foten som har kommet og gått det siste året. Smerter, spesielt i hvile. Kuler er hard innerst, og det kan virke som om det er litt væske rundt. I de fleste «utbruddene» har hevelsen vart en ukes tid, og så forsvunnet igjen. Det kan gå noen måneder mellom hver gang. Denne gangen er det annerledes. Kulen kom for noen uker siden, og er fortsatt tilstedet. Området er ganske vondt og det verker litt. En lege jeg har vært litt i kontakt med mener at det er et Ganglion. Men det er ikke tatt noen undersøkelser bortsett fra at han har «sett» på den. I tillegg har jeg opplevd at jeg nærmest har «krampe» i foten på natten. Noen netter våkner jeg av smertene, men de går over av seg selv. Er ikke ømt å ta på. Jeg lurer på om dette har noe med hverandre og gjøre, og aller mest tenker jeg på om det er kreft med spredning. Jeg har for noen år siden hatt et Ganglion på høyre hånd håndledd. Det ble påvist med en ultralyd. Det har forsvunnet av seg selv. Men den gangen var det ikke smerter. Jeg leser at det er uvanlig å få Ganglion på foten, derfor er jeg usikker på hva dette er. Kulen er mellom de to ytterste tærne, ca 1 cm opp på vristen.

Kvinne 43
Svar

Hei!


I utgangspunktet ser jeg ingen grunn til at du skal engste deg. Kreft med spredning vil sjelden gi et slikt symptombilde, så det holder jeg som ytterst lite sannsynlig.


Det er slett ikke uvanlig at det kan oppstå ganglion på foten også. Et ganglion representerer kun en ansamling av leddvæske som har trengt ut gjennom en defekt i et nærliggende ledd. Ut fra det bildet du har lagt ved, vil jeg ikke si at det er det vanligste stedet for et ganglion i foten, men ut fra hvordan du beskriver symptomene kan det likevel gjerne være det. Kramper og smerter om natten har jeg ikke en sikker forklaring på, men man vet at det ligger nerver og muskler i dette området, som begge vil kunne påvirkes av trykk fra en tilgrensende kul. 


Jeg ville nok ha avbildet dette med en MR-undersøkelse, og siden du plages synes jeg du skal be om å bli henvist for å få vurdert det fjernet.


Lykke til!