Kronisk losjesyndrom

Spørsmål

Hei, lurte på om noen kunne fortelle meg hva Compartment syndrom er. Lest litt på nett, men alt står på engelsk. Takk for svar, hilsen Monica

Kvinne 52

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!


Compartmentsyndrom, eller losjesyndrom på norsk, finnes i en akutt og en kronisk type. Jeg tror nok du mest av alt lurer på konrisk type, og  hvis du søker på "kronisk kompartmentsyndrom" tror jeg du vil finne informasjon på norsk. Kort fortalt er dette en tilstand hvor muskelhinnene som omgir muskulaturen og danner en muskellosje, typisk i leggene, ikke tillater muskulaturen å øke i volum under muskelarbeid. Istedenfor å øke i volum, øker trykket inne i muskellosjen. Når trykket øker, klarer ikke arteriene å føre blod inn i muskelen som jobber, slik at muskelen begynner å arbeide anaerobt, altså uten tilstrekkelig oksygen. Dette oppleves som smertefullt, og muskelarbeidet må avbrytes for at trykket skal opphøre, og blod igjen kan strømme til muskelen.


Diagnosen kan være vanskelig å stille, men kan til en viss grad objektiviseres ved å måle trykket i en arbeidende muskellosje. Behandlingen er omlegging av trening og aktiviteter, og i noen tilfeller kirurgi hvor muskelhinnene åpnes.


Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-