image: Krampe i ett bein ved gange og jogging. Muskellosjesyndrom?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Krampe i ett bein ved gange og jogging. Muskellosjesyndrom?

Spørsmål

Hei. Da jeg var på joggetur for rundt 2 mnd siden fikk jeg plutselig så krampe i leggen at jeg ikke klarte å gå ordentlig på den. Jeg bestemte meg for å kjøpe noen nye løpesko, i tilfelle det skulle løse problemet. Etterhvert skjedde det samme, og smertene bred seg oppover til låret, og føltes som jeg var ordentlig støl. Smertene varte cirka like lenge som når man har trent hardt og er skikkelig støl i musklene.

Det var bare det ene beinet som hadde dette, mens det andre beinet er helt normalt. I de siste par ukene har jeg derfor tatt pause fra joggingen.

Men jeg går til og fra jobb, cirka 40 min hver vei. Dette får jeg akkurat de samme smerter av, bare i det ene beinet. Hva kan dette komme av?

Det føles veldig rart, for jeg trener ikke hardt i det hele tatt, i forhold til før, og det er kun det ene beinet som føles sånn. Og nå har jeg det hver dag, ettersom jeg går til og fra jobb.

Håper du kan komme med noen forslag til dette underlige problemet. Hilsen jente, 20 år.

Kvinne 20
Svar

Hei.

Her kan en god del ting utelukkes: Det kan ikke være "røykebein", siden du kun er 20 år. Det kan ikke være noen generell sykdom i kroppen, siden det kun er ett bein. Revmatisk sykdom er også tilnærmet utenkelig, siden symptomene kun kommer når du er i aktivitet. Følgelig sitter vi igjen med at det må skyldes et eller annet med muskler / sener / beinhinner m.v., altså det som kalles bløtvevssmerter.

Vi kan tenke i retning av muskel-senebetennelser, beinhinnebetennelser, feilbelastninger og lignende. Det finnes også noe som heter muskellosjesyndrom, hvor det blir for trange forhold for en gruppe muskler innenfor den bindevevs"posen" som ligger rundt disse. Det gir vanligvis betydelig mer symptomer enn det du har, og skjer helst hos personer som trener intensivt, men kanskje vi kan tenke i retning av en subklinisk (lett) versjon av dette.

Jeg kan dessverre ikke si noe nærmere om eksakt hva det kan være uten å undersøke deg, så derfor blir mitt forslag at du blir undersøkt av fastlegen nå. Nevn gjerne dette med subklinisk muskellosjesyndrom.

Det er alltid lurt å se an nyoppståtte smerter og andre symptomer hos ellers friske unge mennesker, da det er mye som er forbigående. Men her forstår jeg det slik at det har vart i snart to måneder, og du plages hver dag. Da tenker jeg at tiden er moden for å få sett litt nærmere på dette, som foreslått ovenfor.

Håper svaret og rådene kan være til nytte, lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-