Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kostokondritt - betennelse i overgangen mellom brystbein og ribbein

Spørsmål

Hei! Jeg er en mann på 23 år som har slitt litt med varierende smerter i brystet i rundt en måned. Det begynte som en svak stivhet lokalisert i midten av brystet mellom ribbein 2 og 3 fra det øverste ribbeinet. Etter hvert oppstod det også stikkende smerter ved brå bevegelser eller bøyninger, som går bort på noen sekunder. Ved hard fysisk aktivitet føles et trykk på brystet som gjør det tyngre å puste skikkelig. Når jeg holder meg i ro har jeg ingen smerter, annet enn en svak stivhet, men de stikkende smertene kommer og går ved brå bevegelser. Tungpustheten som oppstår ved hard fysisk aktivitet har jeg også opplevd noen få ganger når jeg ligger på siden i sengen, men dette har gått bort når jeg skifter liggeposisjon til å ligge på ryggen. Etter å ha undersøkt litt på nettet kom jeg fram til at det kanskje kunne være kostokondritt. Jeg prøvde derfor betennelsesdempende krem og brukte varmepute i håp om at det skulle gå over, men det har det ikke gjort enda. Ellers er jeg en relativt aktiv 23-åring, med gode matvaner og et lavt inntak av alkohol. Jeg røyker ikke, men snuser dessverre litt. Så vidt jeg vet er det ingen i min nære familie med hjertesykdommer.

Mann 23
Svar

Hei.


Hjertesykdom kan du i praksis se bort fra her, både pga symptomenes karakter, og fordi du er kun 23 år, en alder hvor man ikke får akutt hjertesykdom.


Det er med andre ord fra muskel-skjelettsystemet dine plager etter alt å dømme kommer, og det er ufarlige smerter.

Det kan godt være at det er kostokondritt, slik du selv har tenkt. Det er smertefulle betennelsesreaksjoner i overgang mellom brystbein og ribbein.

Det er ufarlig, men kan være ganske vondt. Betennelsesdempende medisiner som f.eks. Voltaren kan være gunstig, men i tablettform, ikke gel. Det kan du få fra fastlege, som også kan bekrefte eller avkrefte om det er kostokondritt du har. Men du kan godt forsøke maksdoser med paracetamol først, siden det også kan virke bra. Ta da 1000 mg 3 ganger daglig.

En annen alternativ forklaring til kostokondritt er at smertene kan komme fra smertefulle spenninger i musklene mellom ribbeina. Det behandles også som forklart ovenfor.

God bedring.