Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Knesmerter etter mange år med jogging. Slitasje?

Spørsmål

Kne/leggproblem. Jeg har hatt så vondt i venstre kne at jeg bare kunne gå med stort ubehag. Fysioterapeut knadde smertene nesten bort, jeg kunne gå forholdsvis greit.(Fysio sier at mitt problem er stramme muskler, sannsynligvis pga kompensering/tilpasning til dårlig rygg). Men jeg liker ikke å gå pga småvondt fortsatt. Etter et år samme tilstand. Jeg er tidligere undersøkt av helsevesenet pga "tunge bein". De sa at jeg har ikke nevropati eller myopati, men en ryggsøyle som gir dårlig nervekommunikasjon. Er hjerteoperert men frisk. Jogget hele livet. 188/80 kg. Skal jeg bare godta det fysiske ubehag i kne og legg og la fysioterapeut nå og da kna meg noenlunde funksjonsbar.

Mann 78
Svar

Hei!

Ut fra alder, og at du har drevet med jogging hele livet (stor belastning på kne), må jeg fra et ortopedisk ståsted anta at disse knesmertene vel så gjerne kan representere slitasje, som alle andre forklaringer du har fått. Dette kan avklares med vanlige, stående røntgenbilder av knærne dine. Hvis slitasje konstateres kan fysioterapi og lette smertestillende gjerne holde dette i sjakk. Hvis plagene blir så uttalte at du ønsker annen behandling, kan du eventuelt vurderes for protese.

Når det gjelder "tunge bein" tror jeg også at jeg ville vurdert om det du opplever kan være spinal stenose, en tilstand med forsnevring rundt de strukturene som ligger i nervekanalen i ryggen. Dette gir klassisk ubehag, smerter og ofte tempoproblemer ved gange. Dette bør vurderes av en ryggkirurg, og mange kan oppleve en god bedring av symptomene etter kirurgi.

Lykke til!