Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kjeven ut av ledd

Spørsmål

Hei :) Jeg har Ofte vondt i ørene og i kjeveleddet, når jeg gaper lenge eller høyt (feks. hos tannlegen) går kjeven ut av ledd, jeg får den halvveis igjen bare og blir underbitt. Da må tannlegen få den på plass og det er smertefullt, har våknet sånn og reiste til tannlegen fordi jeg fikk den ikke igjen selv, etter det har jeg sovet med et bånd som opprinnelig skal hjelpe mot snorking ved at det holder munnen lukket. Den kan bli litt kranglete om jeg biter i noe hardt som et eple men den går ikke ut av ledd, men henger seg opp. Jeg føler meg ofte sliten i kjeven og det gjør ekstra vondt når det er kuldegrader (kanskje ikke noen sammenheng) Dette har vart de siste 3 årene Jeg våkner noen ganger opp og så er jeg kjempe svimmel og vanskelig å fokusere blikket, da føles det som om noen klyper meg i nakken og kjeven er vond, nevner det fordi det føles som om kjeve smerten og den følelsen av å være sliten og anspent sprer seg til nakken nå det siste året. Jeg maserer nakken og tar en varm dusj og det hjelper. Tok visdoms tennene for 6 år siden og ikke vært noe problem med kjeven i den forbindelse, ikke noe skade eller noe. Hører noen ganger en lett "knasende" lyd inne i kjeven, den har aldri låst seg lukket. jeg kan bite sammen og åpne munnen uten problemer. Dette er verre i perioder, kan dette gå over av seg selv? Hem kan jeg snakke med om dette? Fastlege eller tannlege eller er dette noe jeg løser selv? Dette ble litt rotete, håper du skjønner hva jeg mener, på forhånd takk for hjelpen!

Kvinne 33
Svar

Hei.


Det du her beskriver, har altså vart i 3 år allerede. Når du så spør om dette kan gå over av seg selv, så tenker jeg at du så avgjort har ventet lenge nok, og at sjansen for at dette går over av seg selv, er liten.

Derfor bør du søke løsninger på dette, og ditt spørsmål til oss er hvem du da bør ta kontakt med.

Svaret er fastlege og tannlege. Fastlegen kan / bør rekvirere et CT-bilde av kjeveleddet og ta blodprøver av deg for å utelukke revmatisk sykdom, selv om sannsynligheten for det er liten. Og det er forøvrig kjeveortopeder som har spesialkompetanse på kjeveleddsproblematikk, så du bør nok etter alt å dømme henvises til kjevekirurg ifra enten fastlege eller tannlege. Tannlegen har etter alt å dømme noen tanker om hva dette skyldes allerede, siden han/hun klarer å hjelpe deg når du har problemet. Det høres alt i alt ut som om kjeveleddet ditt helt eller delvis går ut av ledd, siden du beskriver du ikke får lukket munnen helt igjen og blir underbitt.


Lykke til.