Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kirurgisk korreksjon av calcanovalgusfot hos barn

Spørsmål

Hei Jeg har en sønn på 12 år som har plager med venstre fot. Spiller fotball og trener mye 4-5 ganger pr uke, og nå begynner dette å bli så smertefult at han vegrer seg for å gå på trening. Rtg. viser Uttalt calcaneovalgusfot med os tib ext. Kort lateral søyle, tolkes som en z-fot. Det vurderes operasjon hvor man fjerner os tib ext og samtidig forlenger lateral søyle med calcaneus forlengelsesosteotomi og plantarflekterende osteotomi av 1. cuneiforme. Kan du fortelle litt om denne operasjonen? Blir han lagt inn på sykehus, smerter i etterkant? Blir han mest sansynlig bra igjen og kan fortsette med fotball etter operasjonen? Takk for svar

Svar

Hei!


Det er vist i noen studier en sammenheng mellom os tibiale eksternum, og ervervet plattfot som følge av ettergivelse i en sene som heter tibialis posterior. En vanligere årsak til plattfothet hos barn er sammenvoksninger i bakfoten, men disse opplever oftere en stiv og lite ettergivende feilstilling av hælbeinet. Det blir dessverre ikke så lett for meg å si noe nærmere om rationalet bak det som er planlagt gjort.


Det jeg kan si, er at disse prosedyrene har som mål å bringe hælbeinet litt mer sentralt under ankelen, og dreie forfoten tilbake i midtlinjen, i tillegg til å senke storetåen ned i underlaget.


Operasjonen er relativt omfattende, og man må nok påregne noen dager på sykehus grunnet smerter i etterkant. Rekonvalesenstiden må beregnes til å være opp mot 3 måneder, og selv da vil han sannsynligvis ikke være klar for fotballspilling. Ofte kan det gå opp mot 12 måneder etter operasjonen før man føler at man er i stand til å bruke foten normalt.


For voksne som gjennomgår denne operasjonen, er resultatene relativt gode. Dette er dog en litt annen pasientgruppe, og jeg finner ingen gode studier som klart viser effekten på denne type kirurgi hos barn. Hvis alt går etter planen, bør han absolutt kunne spille fotball igjen, men dette er spørsmål som bør besvares av den kirurgen som er ansvarlig for behandlingen.


Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-