image: Kan noe gjøres med mine korsryggsmerter?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan noe gjøres med mine korsryggsmerter?

Spørsmål

Jeg har i flere år hatt vondt i korsryggen, og jeg klarer ikke gå oppreist. Jeg stuper fremover og faller. Smertene går frem i siden og det strammer i magen. Har fibromyalgi og er mye slapp. Jeg har bedt legen om å ta MR, CT eller røntgen, men får bare svar at det er slitasje uten å undersøke det. Jeg bruker Paracet 1 g, da jeg har mye vondt. Flere i min familie har har hofteproblemer og blitt operert. Jeg har også stiv nakke og en del kalkpåleiringer i ryggen. Er det noe håp for bedring? Jeg er så lei meg for at jeg ikke kan gå skikkelig, og jeg får stadig kommentarer av folk. Jeg bruker Atorvastatin 40 mg og Ezetimb 10 mg. Har arvelig høyt kolesterol. Bruker Selo-zok og Atakand for blodtrykket. Jeg har fått mere vondt i kroppen etter kolesteroltablettene. Jeg er mye svimmel, og jeg har nettopp begynt med ovesterin, enda jeg fjernet livmor 35 år gammel. Jeg har hatt brystkreft, men gynekologen mente det var ikke noe problem. Har du noe positive svar å si meg.

Kvinne 74
Svar

Hei.

Det viktigste her er nok grundigere samtale med og forklaringer ifra din fastlege, samt sterkere smertestillende. Fysioterapi kan også tenkes å være svært nyttig for å bedre gangfunksjonen, når du får dempet smertene.

Bildeundersøkelser kan jeg ikke se er aktuelt eller nyttig for deg, da det kun skal utføres om man har en situasjon hvor en operasjon kan være aktuelt, og det er det jo ikke her. En blir som kjent heller ikke bedre av bilder. Det du trenger er åpenbart bedre smertelindring enn det du har, og der har fastlege din et svært utvalg av sterkere medisiner enn paracetamol å kunne gi deg. Du må ha såpass virksomme medisiner at din hverdag blir bedre og ditt ganglag bedre, men samtidig ikke så sterke medisiner at du blir svimmel og trøtt, og kanskje faller og brekker noe, selvfølgelig. Dette tilpasses individuelt.

Du skriver at flere i familien har blitt operert for hofteproblemer, -kanskje artrose / slitasje? Jeg vet ikke noe om du kan ha det, men det gir jo ikke smerter i korsryggen, men heller i lysken og hoften, så det du beskriver her gir ikke mistanke om det. Dersom det er mistanke om hofteleddsslitasje ut fra symptomene, så kan en røntgenundersøkes, for det er jo en tilstand hvor operasjon kan bli aktuelt, som kjent. Men dette klinger jo ikke som hofteledsssmerter.

Du spør om det finnes muligheter for bedring. Det gjør det så åpenbart, for smerter kan en i prinsippet alltid dempe. Og ganglag og muskulatur og balanse kan bedres ved trening og fysioterapi. Det er med andre ord på ingen måte slik at det er slik som dette du behøver å ha det videre i livet, og det er svært viktig at du vet.

Du har fått mer vondt i kroppen etter kolesteroltablettene. Det er ikke uvanlig med muskelsmerter som bivirking av kolesterolmedisiner. Derfor synes jeg du skal diskutere med fastlegen din om du kanskje skal prøve en annen type, for det er jo knapt nok noen holdbar situasjon å skulle bruke daglige medisiner resten av livet som gir smerter i kroppen og nedsetter din livskvalitet.

Jeg håper at svaret og rådene her kan hjelpe deg videre, og jeg ønsker deg lykke til og god bedring.

Illustrasjonsfoto øverst: aceshot1 / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-