Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan nedising av mitt kne har ført til forverring av mitt patellofemorale smertesyndrom?

Spørsmål

Hei! Jeg har drevet og iset ned kneet mitt med isposer en del de siste månedene, fordi jeg har smerter fra kneskålen (påvist chondromalasi ved MR). Behandler dette som “patellofemoralt smertesyndrom”. For noen dager siden sovnet jeg med en ispose festet rundt kneet og hadde den der omtrent to timer, før jeg våknet. Da virket kneet frossent og stivt. Det gjorde veldig vondt og var ikke så lett å bøye. Jeg varmet det opp ved å ta en dusj og legge en varmeflaske på. I dagene etter dette har kneet vært ganske mye mer smertefullt. Samme dag som den nevnte nedisingen, hadde jeg også økt belastningen (gåturer, sykling + veldig lett styrke), fordi jeg følte meg bedre. Så kan godt hende det var derfor det ble verre. Men det virket som om det var denne nedisingen som utløste forverringen, da det ikke var så mye verre før jeg gjorde det, og mye verre rett etter. Er det noen særlig sjanse for at jeg har skadet noe mer inni kneet ved å ise det for lenge på denne måten? I tilfelle noe å gjøre? Jeg hadde ingen tegn i huden på noen ting, utenom kanskje litt vel blekt, og det ser helt normalt ut nå. Isposen lå i et lite tøyhylster, så ikke direkte på huden. Ellers forstår jeg ikke helt hvor "alvorlig" denne forandringen i brusken er, og om det skal behandles på noen annen måte enn patellofemoralt smertesyndrom, fordi det er en faktisk skade i brusken? Lurer på om jeg kan ødelegge mer ved aktivitet eller ikke. Disse problemene oppsto under opptrening av mitt andre kne, som har en mer alvorlig skade, så det er litt mye på en gang her nå, og det er viktig å få dette patellagreiene til å roe deg ned så fort som mulig. (MR: "Det er en liten fissur i leddbrusken på laterale patellafasett forenelig med chondromalasi. Leddbruksen for øvrig er intakt." Resten av kneets deler beskrives som helt normale. Fysioterapeut sier jeg skal trene inntil smerte starter, men jeg har smerte hele tiden, også i hvile. Brennende, "kissete/limete" følelse under kneskål, og hekter seg litt opp.

Mann 33
Svar

Hei.


Jeg har diskutert ditt spørsmål med vår ortoped Gard Kristian Andersen, som svarer følgende:


"Det er ikke sannsynlig at det er tilkommet noen skade på strukturer i dypet av kneet etter denne episoden. Jeg tror mer at dette er en følge av det du selv antyder - økt belastning av kneet samme dag.

Tilstanden som du refererer til, altså "chondromalaci" og "patellofemoralt smertesyndrom" er to sider av samme sak - førstnevnte er røntgenlegens subjektive beskrivelse av hva man ser på MR-bildet, mens sistnevnte er diagnosen den behandlende lege setter.

Uansett navn, så er dette en tilstand hvor det er etablert en veldig effektiv behandling. Det er viktig at biomekaniske avvik mellom kneskål og lårbein utelukkes. Hvis slikt påvises, kan det i noen tilfeller være aktuelt å korrigere disse avvikene kirurgisk. For det store flertallet av pasienter, er det trening med fysioterapeut og lette smertestillende som anbefales."


Jeg er helt enig i det han sier, og kan på ingen måte tenke meg at din nedising har ført til noen skade i kneet. Det er sikkert din økte belastning som har vært årsaken til det. Når det gjelder fysioterapi og trening, så følg fysioterapeutens anbefalinger, da det er effektiv behandling. La være aktivitet som er spesielt vondt. Skulle du da mot formodning ikke bli bedre over noe tid, for eksempel noen måneder, så kan det være aktuelt med en vurdering av en ortoped, noe fastlegen din kan ordne for deg.


God bedring!