Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg være blitt smittet av rabies?

Spørsmål

Hei! Jeg kom hjem fra ferietur i Makedonia (Ohrid) for 10 dager siden. Der var mange løshunder rundt restauranter etc. Ved to anledninger ble jeg "nappet" lett i leggen av et par av disse hundene. Den ene gangen hadde jeg bukse på, den andre gangen shorts. Dette skjedde da jeg kastet litt mat til de. De virket sunne og lekne, kun litt sultne. I og med ingen aggressivitet på hundene eller skade på meg selv, tenkte jeg ikke over at dette kunne medføre overføring av rabies. Etter hjemkomst har jeg imidlertid begynt å bekymre meg for rabiessmitte, og klarer ikke få disse tankene riktig ut av hodet. Kan nevne at jeg sliter noe med OCD (smittefrykt) og at det er dette som er med på å spille meg et puss nå. Jeg har vært i kontakt med to dyrevernorganisasjoner der nede som jobber med gatehunder, hvor jeg har fått høre at de ikke har kjent til rabies på hunder på svært mange år. Allikevel bekymrer jeg meg noe pga at jeg ved googlesøk får opp Makedonia som risikoland for rabies. Etter hjemkomst har jeg oppdaget to bittesmå sår på den ene leggen (1-2 mm store) med ca halv cm mellomrom. Min venn som er hundevant sier at disse sårene ikke ser ut som hundebitt, og jeg er usikker selv på at disse "sårene" kan være påført av denne hunden. (Må i såfall ha gått igjennom buksen) Jeg kjente ingen smerte ved nappingen og ikke noe blod på buksen e.l. Grunnen til at jeg stiller inn dette spørsmålet er egentlig kun for å bli beroliget, men dersom du mener jeg har utsatt meg for en reell fare vil jeg få satt i gang behandling før det er for sent. Kan nevne at jeg noen dager i forveien bedrev hårfjerning på leggen og at disse små sårene kan være et resultat av epilering hvor hårsekk blir nappet ut og at jeg evt har klødd på de i ettertid. Tror egentlig ikke selv at dette er noen fare alt tatt i betraktning, men dersom du mener det kan være vil jeg være føre var.( I og med bukse tror jeg ikke det ble spytt i såret, hvis napp i det hele tatt traff det stedet, bilde tatt for noen dager siden

Kvinne 37
Svar

Vi får massevis av slike spørsmål, og jeg sier som regel at det ikke er noen grunn til ikke å ta rabiesvaksine, om det kan være den minste risiko for at man har vært utsatt for smitte. Rabies forekommer i Makedonia, og denne hunden har ukjent smitte- og vaksinasjonsstatus. Ved et skikkelig bitt av en hund med rabies må man få såkalt rabies immunglobulin (RIG), som koster ca 10000 kroner (avhengig av kroppsvekt) og er laget av blod fra blodgivere som er vaksinert mot rabies. RIG dekkes av det offentlige, men det er ikke mulig å gi dette ved hvert minste tilfelle med minimal risiko for rabies. Folkehelseinstituttet (FHI) er derimot ganske rundhåndet med å gi folk fire doser rabiesvaksine om det er en teoretisk risiko for smitte. Rabiesvaksine er ikke veldig dyrt, og det er ingen mangel på det. 


Jeg foreslår at du får legen din til å kontakte FHI for å vurdere om de vil gi deg fire doser rabiesvaksine (om du bor i Oslo kan vi ta imot deg på Reiseklinikken). Det er et hurtigregime, dag 0, 3, 7 og 14. Om du ikke får vaksinen  dekket koster det ikke all verden å betale vaksinen selv, og da vil jeg foreslå å bruke standardregimet i Felleskatalogen, dvs tre doser rabiesvaksine, dag 0, 7 og 21-28. I ditt tilfelle er sannsynligvis risikoen nærmest lik null, men dette handler om frykt, og ikke om tall. Fordelen med å ta vaksinen er at da har du i hvert fall én frykt ute av verden, samtidig som at du får en vaksine kroppen vil huske resten av livet. Om man én gang har fått en runde med rabiesvaksine trenger man bare to doser rabiesvaksine etter et eventuelt pattedyrbitt (eller kloring/slikking), med 3-4 dagers mellomrom. Du vil ikke trenge, RIG selv ved et alvorlig bitt.