Kan jeg ha polymyalgia revmatika?

Spørsmål

Har stivhet i rygg som går nedover i høyre lår og hofte. har også ofte vondt i skuldre og ankel. Har også en vond stortå. (verker ) føler meg uggen. Er verst om morgenen før man kommer igang. Har lest om Polymyaligia rematika på nett.

Mann 59

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du er altså en mann på 59 år, som er stiv i ryggen, og du har verk nedover høyre hofte og lår. I tillegg har du ofte vondt i skuldre og ankel og en vond stortå. Dette er verst om morgenen. Du har lest om sykdommen polymyalgia revmatika, noen ganger kalt "muskelrevmatisme" på folkelig norsk. Du har ikke stilt noen spørsmål til oss, men jeg går ut fra at du kanskje lurer på om dine plager kan skyldes denne sykdommen. 

Det tror jeg er lite sannsynlig, spesielt fordi det er ensidig (høyre hofte og lår) Symptomene ved polymyalgia revmatika pleier å være helt symmetrisk fordelt, med smerte og muskelsvakhet i øvre deler av armer og bein, skulder og hofte, samt at det er verst om morgenen, med uttalt stivhet. Ensidige smerter utstrålende fra ryggen, mot hofte og lår, høres derimot ut som en meget sannsynlig isjias. Det går i det store flertallet av tilfellene over av seg selv, men det kan ta betydelig med tid, og en kan ha behov for sterke reseptpliktige smertestillende medisiner. Jeg synes derfor at det kan være riktig å vurdere å la fastlegen undersøke deg for å fastslå om det er isjias, -med mindre du tydelig kjenner at det blir bedre etterhvert, og du ikke har behov for sterkere smertestillende. Viser det tendens til å gå over, slik det vanligvis gjør, er man ikke nødt til å gå til legen med slike plager.


Smerter i en tå kan i noen tilfeller skyldes urinsyregikt, spesielt hvis det er grunnleddet i stortåen som er rødt, hovent og varmt. Hvis du har slike symptomer, vil en kortvarig kur med betennelsesdempende medisiner som oftest være svært effektivt for å stoppe et slikt anfall. I tillegg vil du kunne få målt nivåene av urinsyre i blodet, som vanligvis er forhøyet ved urinsyregikt.


Dine skuldersmerter behøver ikke å henge sammen med rygg-/hofte- og lårsmerter. Det er jo veldig vanlig å ha vondt i skuldre, og det kan handle om f.eks. betennelse i slimposer eller sener, for å nevne noe, men noe nærmere en diagnose hva gjelder skuldersmertene dine, er ikke mulig over nett og uten legeundersøkelse inklusiv testing på forskjellige bevegelser m.v.


Revmatiske sykdommer generelt kjennetegnes ofte av at man er verst om morgenen, men det er på den annen side ikke noe sikkert tegn på revmatisk sykdom. Men hvis du oppsøker lege, så kan det være verdt å ta blodprøver av deg for å se etter tegn til revmatisk sykdom. Polymyalgia revmatika kjennetegnes forøvrig av svært høy og gjerne tresifret senkning, så den sykdommen kan utelukkes om man har normal og lav senkning.


Håper dette var grei informasjon. Hovedkonklusjon er altså at det virker ganske sannsynlig, ut fra symptombeskrivelsen, at ud kan ha en isjias. Viktigste behandling da er isåfall tid, smertestillende medisiner, og bevegelse, gjerne småturer i litt lett kupert terreng, for en blir verre av å sitte eller ligge lenge, og bedre av bevegelse. 


Håper svaret er til nytte, og ønsker deg god bedring.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-