Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg ha gjennomgått rabdomyolyse?

Spørsmål

Kan jeg ha hatt rabdomyolyse? Hvor lenge etter de første symptomene kan rabdomyolyse påvises med blodprøver? Først drøye 14 dager etter de første symptomene har jeg fått anledning til å komme til lege å få tatt prøver. Det var denne legen som snakket om rabdomyolyse - jeg liker å trene styrkeløft og hadde nylig satt egne rekorder. Det typiske var at jeg opplevde å svelle ut i kroppen. Jeg økte vekta med 1/2 kilo fra en dag til en annen, i flere dager, og fikk ikke på meg klærne. Spesielt ble lår og rumpe pumpet opp. Samtidig opplevde jeg stølhet dersom jeg ikke trente, og flere dager etter trening, om jeg tok en pause. Fikk problemer med å tisse(som jeg også kan ha ellers) og mørk urin, som jeg ikke reagerte på da jeg spiser mye rødbete. Til slutt kollapset jeg fysisk. Ble utmattet, svettet mye eller hadde frostrier, mistet matlyst og ble uklar i tankene. Legekontor og legevakt ble skikkelig lei maset mitt og trodde jeg helst var psykisk syk, da jeg også har PTSD. Jeg er veldig godt og allsidig trent, med en fysikk langt over gjennomsnittet, og med god kunnskap om trening.

Kvinne 66
Svar

Hei.


Rabdomyolyse kjennetegnes av at muskelceller har blitt ødelagt, for eksempel som følge av ytre skade eller overtrening, og det lekker da muskelcelleinnhold ut i blodbanen, inklusiv enzymet CK, som man da kan måle i økte konsentrasjoner i blodet. Hvor høye nivåer man får av dette, avhenger av graden av celleskade. Nivåene av CK vil avta gradvis, og hvor lenge det vil være mulig å påvise forhøyde nivåer av CK i blodet vil avhenge av hvor stor celleskaden var i utgangspunktet. Det er derfor ikke mulig å angi noen eksakt tidsramme for hvor lenge i etterkant det vil være mulig å påvise gjennomgått rabdomyolyse, slik du spør om.

Pasienten vil få symptomer i form av hevelse, smerter og svakhet i de skadede musklene. En kan også få feber, slapphet og redusert mengde urin. Urinen er gjerne meget mørk og te-farget. Det er en alvorlig tilstand, som i verste fall kan ende med nyresvikt og behov for dialyse, og det kan også føre til død, om ikke adekvat intensiv behandling iverksettes i de tilfellene det er nødvendig.

Du beskriver en situasjon og et symptombilde som kanskje kan ha vært rabdomyolyse, jfr oppsvulmede og ømme muskler, mørk urin og generell sykdomsfølelse, men jeg kan naturlig nok ikke gi deg noen endelig bekreftelse her og nå i ettertid, på at det var dette du hadde. 

Jeg håper at det var greit svar og klar informasjon. Ha det bra.