Jeg har korsryggsmerter, kan det være en bivirkning av medisin?

Spørsmål

Startet på Losartan Krka 50mg for hyptertensjon for to måneder siden. Har de siste ukene begynt å få vondt i korsryggen. Ryggsmerter kan, etter det jeg forstår, være en av bivirkningene med Losartan. Er i god form og trener jevnlig, og har ikke gjort noe i det siste som skulle tilsi at jeg skulle få vondt i korsryggen. Har blitt verre også uten at jeg har trent. Det er vondest når jeg sitter, og smerten føles som om jeg «har sittet for lenge» eller at jeg har hatt ryggen lenge i en uvant posisjon. Har noen spørsmål i denne forbindelse. 1) Hva er det som gjør at en får ryggsmerter av Losartan 2) Vil styrketrening av korsrygg gjøre at smertene forsvinner 3) Kan smertene forsvinne etter hvert som kroppen blir mer vant med medisinen. Jeg tenker at jeg kan ikke fortsette på medisinen hvis disse bivirkningene ikke enten kan trenes vekk med styrketrening eller «går over» av seg selv.

Mann 42

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Det er på ingen måte noen vanlig bivirkning med korsryggsmerter som følge av Losartan. Det kan gi mer generelle muskelsmerter, inklusiv i ryggen, men med helt spesifikt rene korsryggsmerter er nok dette lite sannsynlig bivirkninger du kjenner. Det har oppstått etter at du begynte med Losartan, men ikke med en gang du begynte. Hadde korsryggsmertene begynt aldeles samtidig med Losartan, hadde nok sannsynligheten vært litt større, men du brukte jo medisinen en stund før smertene oppstod, og det reduserer sannsynligheten for at det er bivirkninger.

Det at noe oppstår mer eller mindre samtidig, eller like etter hverandre, (begynne med medisiner -> få vondt i ryggen) er i første omgang lett å tolke som en årsakssammenheng, men det at noe oppstår samtidig, er alt annet enn et bevis på at det er noen sammenheng. Ting kan jo oppstå tilfeldig og uavhengig av hverandre, uten noen årsakssammenheng, og spesielt når det gjelder noe så vanlig som korsryggsmerter som antagelig flertallet av oss har nå og da, så er jo det noe som du kanskje hadde fått selv om du ikke brukte Losartan.

Jeg kan naturligvis ikke si med sikkerhet at det ikke er bivirkninger, men jeg tror det er særdeles lite sannsynlig. Den eneste måten du eventuelt kunne finne ut av om det er bivirkninger eller ikke, er å la være å bruke medisinen i noen dager. Forsvinner ryggvondtet da, og kommer tilbake når du begynner med tablettene, så vil det tilsi at det er en bivirkning. Du kan jo vurdere om du vil teste ut dette, hvis du gjerne vil vite om det er bivirkninger.

Men jeg tror sannsynligheten for at dette er "vanlige korsryggsmerter", som kommer og går for de fleste av oss nå og da, er så stor at hvis jeg var deg, ville jeg nok i første omgang heller forholdt meg til det som vanlige korsryggsmerter, dvs at da kan du ta smertestillende tabletter, f.eks. paracet, og være i moderat bevegelse, f.eks. noen gåturer og lette øvelser. Det er det som får ryggsmerter til å gå over fortest.  Da vil du jo med litt tid få se om det forsvinner gradvis, slik korsryggsmerter vanligvis gjør, og hvis du da merker at det litt etter litt blir bedre, samtidig med at du fortsetter med Losartan, så har du fått bekreftet at det ikke var Losartan som var årsaken.

Så til dine konkrete spørsmål:

1) Hva er det som gjør at en får ryggsmerter av Losartan?

Her tror jeg altså som sagt ikke at det er årsaken i ditt tilfelle, men et generelt svar på det spørsmålet, er at det vet vi ikke.


 2) Vil styrketrening av korsrygg gjøre at smertene forsvinner?


Bevegelse generelt er bra mot korsryggsmerter, jfr over. Styrketrening er bra, men øvelsene og intensiteten må være tilpasset hvor vondt du har. Ikke gjør øvelser som gjør direkte vondt der og da. La smertegrensen styre aktivitetsnivået. Kjennes det bra, er det bra. Ikke gjør øvelser som belaster korsryggen hardt, slik som markløft og lignende.  Spesifikke øvelser for musklene i korsryggen vil kunne være bra, f.eks. øvelsen hvor du ligger på magen og løfter diagonalt bein og arm litt opp i luften og holder i ti sekunder. Dette gjentaes noen ganger.


3) Kan smertene forsvinne etter hvert som kroppen blir mer vant med medisinen?

I dette spørsmålet forutsetter du at det er Losartan som er årsaken, hvilket jeg altså ikke tror. Men hvis en skal svare generelt på det spørsmålet, så vil bivirkninger kunne avta etterhvert i noen tilfeller, mens i andre tilfeller vil bivirkninger ikke forsvinne, og da må en vurdere å slutte med medisinen, om eventuelle bivirkninger er plagsomme nok. Det kan heller ikke forutsies, det er individuelt, og en vil kun få svaret ved å vente og se.


Håper det var greie svar. God bedring.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn