Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Isolert brudd i spolebeinet i leggen

Spørsmål

Hei, Datteren min på 10 år har hatt et uoppdaget brudd i det tynne leggbeinet (øverst, se bilder) i en drøy måned. Hun hadde svært vondt i leggen rundt 17. mai, og var hos lege få dager senere. Hun antok overbelastning etter mye hopping på ny trampoline. Hun var da veldig trykkøm nedover hele leggen. Da hun fikk tatt røntgenbilde nå 18. juni, ser vi nå at hun hadde et brudd. Hun er bedre i foten, men det gjør fortsatt litt vondt. Men hun går, sykler, osv. Hun har generelt en ganske høy smerteterskel og av typen som "biter tennene sammen", men 17. mai så vi at hun var plaget. Vi har holdt henne unna trening og gym, og så godt vi har kunnet unna trampoline, men helt har vi ikke klart. Hun har danset litt med venninner og syklet daglig til og fra skolen. Vi har nå kun fått muntlig opplyst at det er et brudd og at det ser ut til å "gro greit". Men legen har verken tatt på foten, sjekket noe mer, og vi er litt usikre på hva dette innebærer - på kort og lang sikt. Hun har litt inntåing og er hulfot fra før av, og jeg er usikker på om hun kan få noe problemer i for eksempel kneleddet senere hvis vi håndterer dette feil. Det er ikke avtalt noen form for oppfølging, og rapporten fra radiologen har vi ikke tilgang til. Glad om du kan se på bildene og gi oss litt råd og veiledning om hvordan vi bør forholde oss, både mtp fysisk aktivitet, videre undersøkelser, osv. Tusen takk for hjelpen! Hilsen bekymret mor :-)

Kvinne 10
Svar

Hei!


Et slikt brudd i øvre del av spolebeinet i leggen ser man enten forårsaket av en direkte skade mot dette beinet, eller som følge av en kraftig vridning i ankelleddet. Det siste er altså et ankelbrudd, og ikke et leggbrudd. Siden du beskriver at smertene på sitt meste opplevdes å være nedover hele leggen, må det være grunn til å tro at det nettopp er et slikt ankelbrudd som kan ha forekommet.


Et slikt ankelbrudd vil kunne gi skader av leddbånd i ankelen. Jeg ville anbefalt at dette ble vurdert ved en ortopedisk poliklinikk, slik at man kan få utelukket at det foreligger andre skader i ankelen som følge av ankelbruddet.


Lykke til!