Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Inndragninger rundt kneleddet

Spørsmål

Hei, Gard! Jeg er ei jente på 22 år, som ønsker å høre med deg om du har noen tanker rundt min kneplage - da fastlegen min ikke finner ut noe. Jeg har altså hatt vondt på innsiden av høyre kne periodevis i 2 år. Det er ikke nødvendigvis noe som forsterker plagene, men trening/løping og trappegåing hjelper ikke på. Smertene beskrives som stikkende og krampelignende, samt. verkende. Kun én gang har det vært så vondt at jeg ikke klarte å gå / legge vekt på det. Da hadde jeg kun trasket rundt på bytur. En annen ting er at samme område har en hul grop (viser bilde) som også alltid er blått. Denne gropen kommer når benet er strakt, enten jeg sitter eller står. Ved diverse bevegelser som å sitte på huk, gå i trapp, bøye det inn og ut kan jeg få en følelse av at kneet ikke «glir» like godt eller at det er på tur til å få en låsning. Jeg har vært i MR og røntgen men uten noe funn, har også vært hos fysiotereapeut og fått øvelser som har hjulpet i en liten grad. Jeg lurer på om det kan være noe med leddet eller noe som kan vises ved artroskopi, da det ikke tyder på noe store skader. Jeg har ikke hatt en traumatisk opplevelse som kan ha forårsaket dette, det kom plutselig. Jeg har vært aktiv driller i 8 år og liker å gå turer og trene. Jeg er veldig lei av å ha denne plagen da det hindrer meg endel på jobb (jobber i barnehage) og ellers i hverdagen når det står på som værst. Har vondt flere ganger i uken, selv når jeg ikke trener. Det er overkommelig, men jeg ønsker å finne ut hva det kan være. Prøver å unngå å tenke alt for mye på det, men det er tydelig at noe er stusselig. Tusen takk på forhånd. Legger ved bilder.

Kvinne 22
Svar

Hei!


Jeg ble veldig i stuss over bildet du sendte inn; jeg må innrømme at jeg aldri har sett noe slikt før, og du har dette kun på den ene siden? MR og røntgen gir deg kun et øyeblikksbilde av hvordan det ser ut i og rundt kneet, og vil altså ikke si noe om hva som skjer når kneet dynamisk bøyes og strekkes. Det er med andre ord uhelig å konkludere med at "alt er greit", så lenge man ikke finner en åpenbar forklaring på bildene.


Det ser ikke ut som det foreligger en defekt i den muskelbuken som vi forventer å finne i dette området. Men like under denne muskelbuken, er det altså søkket foreligger. Det finnes ingen annen struktur like nedenfor denne muskelbuken, som hvis hadde manglet ville forklart dette fenomenet. Jeg tror heller at noe drar det synlige vevet ditt inn når kneet strekkes ut - det vi kaller en inndragning. Hva dette kan være er jeg usikker på. Det finnes en tilstand hvor en restforandring etter forsterutviklingen blir liggende igjen på innsiden av kneet i dette området, og kalles en medial plica. Dette gir smerter på innsiden av kneet og kan i noen tilfeller gi biomekaniske fenomen i samme deler av kneet. Ellers tenker jeg at det er en sammenvoksning, eller arrdannelse mellom leddkapselen og en annen struktur i eller rundt kneleddet.


Dette bør helt klart vurderes av en ortoped, og det er vel ikke usannsynlig at det kan ende opp med en kikhullsoperasjon for å vurdere innsiden av kneet dynamisk.


Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-