Inaktivitetsosteoporose

Spørsmål

Hei! For 4 måneder siden pådro jeg meg et udislocert brudd, samt kraftig margødem, i caput tali. Etter nesten 4 måneder på krykker og noen uker med walker, har jeg endelig fått bekreftelse på at bruddet har grodd. Men jeg har utviklet osteoporose. Her er svar på CT, tatt for et par dager siden: "Ved dagens CT undersøkelse er det nokså omfattende forandringer forenlig med inaktivitetsosteoporose med flekkvise og delvis konfluerende områder med oppklaring i bensubstans i tibia, talus og calcaneus samt fotrotsknokler. Tilsvarende forandringer også i basis av metatarser. Funnet må korreleres med klinikk for eventuell komplekst regionalt smertesyndrom (autonome refleksbetingede forandringer). Ingen holdepunkter for aktuell eller kronisk fraktur. Jevne leddflater i talocruralledd og subtalarleddet. R: Utbredt inaktivitetsosteoporose / autonome refleksbetingede forandringer med resorbsjon av bensubstans." Jeg har fått bekreftelse av min manuellterapeut på at jeg ikke har komplekst regionalt smertesyndrom. Når det kommer til osteoporosen så har jeg følgende spørsmål: Hvor omfattende er den? Er det sannsynlig at også kne, hofte og andre deler av benet er rammet siden det ikke har blitt belastet? Hvilken erfaring har du med varigheten av denne type osteoporose (hvor raskt bygger benmassen seg opp igjen, med god opptrening og godt kosthold)? Jeg driver med klatring og snowboarding og lurer på når det er forsvarlig å gjenoppta disse aktivitetene, eller drive med andre aktiviteter som medfører støt mot fot og ben... Til slutt; bør jeg beskytte foten/benet på noen måte når jeg er ute om vinteren, i tilfelle fall på snø og is? På forhånd tusen takk for svar!

Kvinne 38

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!


Osteporose i skjelettet er helt vanlig etter lengre tids avlastning, fordi kroppen fordeler kalken bort fra det ubelastede området, til andre deler av skjelettet. Funnene er nok tilstede i alle deler av skjelettet som har blitt mindre belastet, alstå hele beinet ditt. Jeg vil forvente at det normaliseres, men det er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta. Noen studier gjort på rotter kan tyde på at det tar opp mot dobbelt så lang tid som avlastningen. Problemstillingen din er svært vanlig, og personlig legger jeg ingen begrensninger på unge, friske pasienter i din situasjon.


Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Harald Dobloug
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-