Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvordan og hvor bør jeg operere mitt lyskebrokk?

Spørsmål

Hei, Jeg har antakelig fått lyskebrokk på venstre siden. Jeg har en liten hevelse som går vekk når jeg ikke belaster. Jeg har ikke smerter, men siden jeg vet det er en hevelse så ligger det latent i hodet på meg. Kan dette være sportmanns brokk? Jeg har trent mye styrketrening (+fotball/løping) de siste årene og dro nok litt hardt i under markløft mandag 15.02. I går tok jeg en løpetur på tredemøllen og merket at hevelsen på venstre side kom tilbake, og jeg ga meg med treningen fordi jeg var bekymret. Har vært hos fastlegen og han sa at det mest sansynlig er et lyskebrokk, men han var ikke sikker. Han mente jeg burde se hvordan det går videre og om jeg blir plaget, men jeg kjenner at dette er uutholdelig og at operasjon er det klart beste valget. Jeg har fått henvisning til en spesialist som kan utføre CT eller ultralyd for å bekrefte lyskebrokk. Jeg har helseforsikring. Jeg er nå svært engstelig for dette og tør ikke trene. Trening er en veldig viktig del av livet mitt, og jeg sliter med å holde konsentrasjonen oppe og er utrolig redd. Ser at at ved operasjon så brukes det ofte et mesh, men jeg er skeptisk til fremmedlegemer i kroppen og vil unngå dette viss det er mulig. Ser at mange fotballspillere/idrettsutøvere drar til Munchen for å få utført en operasjon der de ikke trenger å bruke mesh (De syr igjen) samt at man kommer raskere tilbake til hverdagen. Jeg vurderer å betale dette selv for å få den beste behandlingen og erfaringen: https://www.hernia-centre.com/. Setter pris på din anbefaling angående å dra til Munchen for denne type behandling. Har du mulighet til å liste opp gode klinikker/leger med gode referanser på denne type operasjon i Norge? Det er viktig at de har gjort dette mange ganger tidligere slik at det er rutine for dem. Hvordan er prognosene ved operasjon? Jeg er veltrent og i god form. Jeg kan godt ta operasjon i andre deler av landet enn der jeg bor.

Mann 43
Svar

Hei.


Jeg tror ikke du har det som kalles Sportsmans brokk, for det er egentlig en misvisende betegnelse, da det ikke finnes noen reell brokkpose ved denne tilstanden, mens du har jo en synlig hevelse. Fastlegen din mener det er lyskebrokk, og slik høres det ut på beskrivelsen din også. Det vil du få bekreftet (eller mindre sannsynlig avkreftet) ved kommende undersøkelse.

Hvis du får bekreftet dette, hvilket jeg antar du vil få, så er det altså snakk om operasjon, og det er her du er i tvil om hva du skal velge, og du spør meg om råd.


Jeg må være ærlig med deg, og min første tanke om dette er at du, slik jeg ser det, overproblematiserer dette og bekymrer deg i en helt unødig grad. Å få et brokk er noe som skjer mange, og å få det operert og bli helt kvitt det, er rutinebehandling ved ethvert norsk sykehus. Som du vet benyttes oftest et mesh / kunstig nett ved denne operasjonen. Grunnen til det, er at dette gir best resultater, naturligvis. Og du som idrettsutøver ønsker jo et best og sikrest alternativ, så det hadde jeg virkelig valgt om jeg var deg.

Jeg er ikke kirurg, og har derfor ikke forutsetninger for å si noe konkret om behandlingsmetoden i Munchen, men jeg vet at brokkbehandling ved norske sykehus generelt sett gir gode og varige resultater, og at man velger det som anses som best mulig behandlingsmåte, naturligvis, inklusiv innlegging av et mesh. Jeg ser på dette som at spesialister ved valg av operasjonsmetode for brokk, allerede har tatt stilling for deg om hva som er best behandling, og at det er et gode som gjør at du slipper å ta stilling til dette selv, som ikke-kirurg. Derfor hadde jeg, om jeg var i dine sko, absolutt valgt å få foretatt standard operasjon ved et norsk sykehus. Hadde jeg selv fått et brokk, ville jeg ikke nølt et øyeblikk med å få foretatt standard operasjon ved et norsk sykehus, men dette er selvfølgelig ditt valg, men min anbefaling er altså helt klar, siden det er det du spør om.


Du spør om en liste over gode klinikker / leger med gode referanser på denne type operasjon. Det har jeg dessverre ikke, men det jeg vet er at brokkoperasjon er så vanlig at det er rutine på ethvert norsk sykehus, og kirurger har generelt stor erfaring med dette. Prognosen etter brokkoperasjon er svært god.


Her har du imidlertid linker med mer informasjon om dette.

Denne viser generell informasjon om det å vurdere kvalitetsindikatorer for sykehusbehandlinger:

https://www.helsenorge.no/rettigheter/fritt-behandlingsvalg/hvordan-tolke-resultater/


Og her er en spesifikk for brokkoperasjon. Den viser blant annet hvor mange operasjoner de enkelte sykehus har utført, ventetider m.v.:

https://tjenester.helsenorge.no/velg-behandlingssted/behandlinger/ventetider-for?bid=236


Jeg vil anta den er interessant for deg.

Alt i alt vil jeg bare avrunde med å si at du trygt kan velge standard behandling for brokk ved ethvert norsk sykehus, og at dette ikke er "hjernekirurgi", men en god og mekanisk sikker løsning på et vanlig problem.


Håper informasjonen er til nytte for deg, og ønsker deg lykke til med både gode valg og eventuelt kommende operasjon. Ha det bra.Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-