Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvor mye kan jeg løfte etter en brokkoperasjon?

Spørsmål

Helst ville jeg kontakte en kirurg, men du har nok forbindelser. for knappe tre uker siden ble jeg operert for dobbeltsidig lyskebrokk, kikhullsmetoden. Epikrisen sier at operasjonen var uproblematisk. Jeg merker imidlertid en liten kul i venstre side av lysken. Denne kan klemmes inn, men kommer tilbake. I tillegg har jeg sporadiske smerter i venstre lyske. Epikrisen sier at jeg kan løfte max 20 kg de tre første månedene. På internett får jeg oppgitt at maxgrensen er 5 (fem) kg. de første tre månedene. I rekonvalesenstiden får jeg lov til kun lette spaserturer. HVA SKAL JEG FORHOLDE MEG TIL 1: I DE TRE FØRSTE MÅNEDENE? 2: ETTER DEN TID? JEG VIL HELST UNNGÅ REOPERASJON. Jeg har vært fysisk aktiv og i god form og har drevet aktivt friluftsliv både vinter og sommer helt til nå.

Mann 81
Svar

Hei og takk for henvendelsen.

Jeg er almennlege og ikke kirurg, som du helt riktig påpeker, og har derfor ikke detaljkunnskaper om dette, og jeg har dessverre heller ikke "forbindelser" med kirurger som jeg kunne ha konferert med, slik du antok. Men jeg skal allikevel gi deg et godt svar:

Jeg vet bare hovedprinsippet, og det er at man ikke skal belaste på lang tid etter en brokkoperasjon. Når en litt etter litt kan begynne å belaste og løfte tyngre, så er det også svært viktig at en øker gradvis, og ikke tenker at "nå er det gått tre måneder, så nå kan jeg løfte som jeg vil igjen".

Jo forsiktigere du er, jo lavere er sjansen for tilbakefall. Det er det avgjørende her. Jeg ville derfor vært mer enn alminnelig forsiktig her. 


Jeg synes rent umiddelbart at det høres mye ut å løfte 20 kg i ukene etter en brokkoperasjon. Dette spørsmålet er viktig, så jeg ville ha gjort følgende for å finne ut av dette: Ring fastlegen og få han/henne til å se i epikrisen om det står noe om det der. Hvis ikke, så kan fastlegen ringe kirurgen som opererte deg og få et helt konkret svar på dette for deg. Dette ville jeg personlig ha gjort, siden du her har funnet nokså forskjellige råd om akkurat det samme. Etter de tre første månedene blir det en gradvis økning i aktivitet og løftenivå, over uker / måneder. 


Ønsker deg en god rekonvalesens, ha det bra.