Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva er kronisk losjesyndrom?

Spørsmål

Hei, lurte på om noen kunne fortelle meg hva Compartment syndrom er. Lest litt på nett, men alt står på engelsk. Takk for svar.

Kvinne 52
Svar

Hei!

Compartmentsyndrom, eller losjesyndrom på norsk, finnes i en akutt og en kronisk type. Jeg tror nok du mest av alt lurer på konrisk type, og hvis du søker på "kronisk kompartmentsyndrom" tror jeg du vil finne informasjon på norsk. Kort fortalt er dette en tilstand hvor muskelhinnene som omgir muskulaturen og danner en muskellosje, typisk i leggene, ikke tillater muskulaturen å øke i volum under muskelarbeid. Istedenfor å øke i volum, øker trykket inne i muskellosjen. Når trykket øker, klarer ikke arteriene å føre blod inn i muskelen som jobber, slik at muskelen begynner å arbeide anaerobt, altså uten tilstrekkelig oksygen. Dette oppleves som smertefullt, og muskelarbeidet må avbrytes for at trykket skal opphøre, og blod igjen kan strømme til muskelen.

Diagnosen kan være vanskelig å stille, men kan til en viss grad objektiviseres ved å måle trykket i en arbeidende muskellosje. Behandlingen er omlegging av trening og aktiviteter, og i noen tilfeller kirurgi hvor muskelhinnene åpnes.

Lykke til!