Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva betyr dette MR-svaret?

Spørsmål

Hva betyr følgende fra MR: Uttalt medial arthrose, med opphevet leddbrusk i vektbærende flate av mediale femurkondyl og tibiaplatå. Uttalt benmargsødem i mediale femurkondyl og tibiaplatå, med subkortikale insufficiens frakturer. Multifragmentær, degenerativ ruptur i mediale menisk, med affeksjon av forhornet, corpus og bakhornet. Lettgradig bruskdegenerasjon i laterale kneledds compartment. Laterale menisk, laterale kollateralligament, fremre og bakre korsbånd, popliteussenen og biceps senen er intakt. Moderat bruskdegenerasjon retropatellært. Quadriceps senen, patellaretinakler og ligamentum patella er intakte. Moderat hydrops og uttalt synovitt. Bakers cyste og bløtdelsreaksjon langs pes anserinus senene. R: Uttalt medial arthrose. Uttalt benmargsødem og subkortikal insufficiensfraktur i mediale femurkondyl og tibiaplatå. Hydrops og synovitt. Multifragmentær, degenerativ ruptur i mediale menisk. Chondro

Mann 68
Svar

Hei.


Dette betyr at du har en betydelig artrose ("slitasjegikt") i kneet. I tillegg er menisken din skadet. Det er menisken på innsiden av kneet. Den andre er intakt og fin. Senene inni og utenpå kneet er normale. Du har også litt slitasjegikt / artrose på innsiden av kneskjellet, og du har vann i kneet. Du har også betennelse i slimposene i kneet. På baksiden av kneet har du en Baker`s cyste. Det er en ufarlig utposning med væske inni. 

På lårbeinets knoke, den som danner overdelen av kneleddet, er det små slitasjebrudd. ("insuffisiensfrakturer")

Alt i alt er dette et betydelig skadet kne, som jeg antar du har plager ifra. Jeg synes derfor at du skal kontakte fastlegen din for å diskutere hva som bør gjøres med dette kneet. Meniskskader kan opereres med artroskopi, dvs at man ikke åpner kneet, men går inn med et tynt fiberoptisk skop. Stor slitasje / artrose kan behandles kirurgisk i form av kneprotese. Jeg sier ikke med det at du nødvendigvis er kandidat for dette, men det bør vurderes, og jeg ser for meg at din fastlege også vil komme til å henvise deg til en ortoped for nærmere vurdering av hva som kan gjøres med kneet ditt.

Håper det var greit svar og gode råd som du vil ha nytte av.