Hoven i en-1- ankel, -er det farligere enn å ha hevelse i begge?

Spørsmål

Hvorfor er det mer bekymringsfullt å ha én hoven ankel enn begge? Høyre ankel har en tendens til å hovne opp, mens venstre er ok. Kvinne, 73 år, hofteoperert i februar. Går på blodtrykksmedisin.

Kvinne 73

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Her stiller du et spørsmål om noe som jeg ikke nødvendigvis er enig med deg i. Dvs. dette med at du ser ut til å ha blitt fortalt eller å ha hørt at det er "mer bekymringsfullt" å ha en hoven ankel enn begge. Slik er det nemlig ikke.


Det kan nemlig gjerne være motsatt: F.eks. kan man ved hjertesvikt og nyresvikt, som kan være alvorlige sykdommer, ha hevelser i begge føtter (inkl ankler, legger osv) , mens en enkel skade av et leddbånd i ankelen kan gi en ensidig hevelse i ankelen. Og det er jo en ufarlig tilstand som tilheles av seg selv. Dette var bare et tilfeldig eksempel på at det faktisk ikke er så enkelt som at det er mer bekymringsfullt å ha en hoven ankel, enn begge. 


For ditt vedkommende så skriver du at din høyre ankel har en tendens til å hovne opp, mens venstre er ok. Da kan vi ihvertfall konkludere med at alvorlige sykdommer som hjertesvikt og nyresvikt, IKKE er aktuelle forklaringer på dette. For det vil alltid gi hevelse i begge føtter. En ensidig hevelse i en ankel, slik du har, gir størst mistanke om et eller annet i ankelleddet. F.eks. slitasje i leddet (artrose), leddbåndskade eller revmatisk sykdom. 


Og så har vi dette med at du var hofteoperert tidligere i år. Hvis det er på samme siden som den hovne ankelen, så er der en mulighet for sammenheng her også.


Hvis du vil ha et mer konkret svar på hvorfor du er hoven i ankelen din, er det svært sannsynlig at legen din kan gi deg det, ved en undersøkelse.


Ha det bra!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn