Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hofteprotesekirurgi hos overvektig pasient

Spørsmål

Skal sette inn hofteprotese innen ca 3/4 måneder . Det siste året har jeg vært svært passiv pga smerter. Nå trener jeg to ganger per uke hos fysioterapeut,og to ganger i svømmehall. Har fått økt bevegelighet i leddet ,økt styrke og bedre kondis,men smerten er der hele tida. Jeg er overvektig ,BMI ca 37,4.Er i gang med å ta av i vekt,og venter å ha ca 35,2 innen operasj. Jeg er godkjent for operasjon ,uten at vekta ble anmerket. MEN: Jeg har lest om økt infeksjonsfare pga overvekt,og at noen ikke vil operere overvektige. Dette er jeg redd for. Jeg klarer meg ca i hverdagen,fordi jeg er pensjonist ,men jeg kan nesten ikke gå vanlig,ikke gå på tur feks. Spørsmålet er om jeg burde vente til jeg hadde klart å ta av mye mere ? Jeg er redd for å utvikle skjevheter hvis jeg venter for lenge ,jeg har ikke skjevheter nå . Jeg tar tab. mot høyt blodtrykk,men bl.trykket har aldri vært svært høyt.

Kvinne 62
Svar

Hei, og beklager sterkt forsinket svar!


Jeg nå først få berømme deg for bassengtrening, vektreduksjon, og valget av å følges opp hos en fysioterapeut. Alt er tiltak som vil bidra positivt, uansett om du gjennomgår protesekirurgi nå, eller senere. Siden du konstant kjenner på smerter, og at disse smertene også innskrenker din livutfoldelse, kvalifiserer for å tilby deg innsetting av kunstig hofteledd.


Om du velger å vente med denne operasjonen, tror jeg ikke du skal bekymre deg for skjevheter. Noen utvikler over tid tilstivning av leddet og hoftekapselen, men så lenge du følges opp av en fysioterapeut, bør dette ikke bli noe problem, og i hvert fall noen du kan gjøres oppmerksom på av fysioterapeuten om det skulle oppstå.


Det foreligger en relativt ny studie, som har gått gjennom hva som er skrevet om høy BMI (kroppsmasseindex), og innsetting av kunstig hofteledd. Konkret er det ikke vist større infeksjonsfare. Pasientens opplevelse av operasjonen, er heller ikke dårligere enn hos normalvektige. Av åpenbare grunner, kan operasjonstiden bli noe lenger, og det er vist at den høye kroppsvekten kan bidra til litt større fare for at hofteprotesen kan komme ut av ledd, samt at det over tid kan oppstå større slitasje på protesekomponentene ved bruk.


Så oppsummert, er det ikke funnet store forskjeller på innsetting av kunstig hofteledd i forhold til normal og høy BMI.


Lykke til!