Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har en betennelse i nakken, er det "skummelt"?

Spørsmål

Hei Jeg skrev et spørsmål til deg tidligere. https://www.lommelegen.no/legesvar/ble-pakjort-bakfra/71827495 Denne roturen (4 uker siden) førte til at jeg fikk en betennelse i nakken (smertene flyttet litt rundt på seg fra skulder til nakke og rygg.) Kiropraktoren mente at selv om jeg neste følte meg ok etter ulykken så var ikke muskler, sener og bløtvev tilhelet enda ,dermed denne kraftige reaksjonen. Smerter var mye verre enn de som kom av ulykken (ikke så veldig ille bare litt stiv i en skulder) Hva skjer når det blir en betennelse i nakken? Vondt og skummelt. Går til kiropraktor hun masserer og låser opp muskler Hvor lenge kan en slik betennelse sitte i? Burde jeg fått noen piller for det? (jeg bruker ikke smertestillende heller til nå). Er det noe som er ødelagt i nakke /rygg? Tar det helt med ro nå, bare gåturer Kan du komme med noen betraktninger. Hilsen Bekymret

Kvinne 38
Svar

Hei.


En "betennelse" er for det første ikke noe skummelt eller farlig, slik du tenker litt på. Det er ingen infeksjon, bare for å ha det nevnt også, siden disse begrepene ofte blandes, etter min erfaring. Infeksjoner skyldes f.eks. bakterier, som behandles med antibiotika, mens betennelser skyldes ikke bakterier eller andre mikroorganismer, og trenger ingen behandling. De er kun smertefulle, og går over av seg selv. Såkalte betennelsesdempende medisiner som Voltaren o.l. kunne ha vært aktuelt, men er på ingen måte nødvendig mot slike betennelser i muskler og senere, og de kurerer ingenting, de bare demper symptomene. Det å dempe vondtet kan imidlertid være et poeng i seg selv, for går man rundt med vondt over tid i f.eks. nakkemuskler, så vil en uvilkårlig spenne musklene, og det øker smerten over tiden, tildels betennelsen også. 

Betennelser i muskler, sener m.v. er uspesifikke begreper, og de kan komme av skader, overbelastning, feilbelastning osv, og det er kroppens måte å kurere ting på. Det som skjer, er at vevsvæske og tildels "reparasjonsceller" strømmer inn i området som har vært utsatt for en eller annen belastning, og det gir hevelse, noe som igjen gir smerte fordi det tar plass under huden. Ofte er spenninger i muskler, f.eks. pga smerte og bekymring, med å vedlikeholder slike prosesser og får det til å vare lenger. Derfor er det en viktig del av behandlingen å ikke bekymre seg og tenke at det er noe "skummelt", slik du har begynt å være redd for.

Du trenger ingen behandling, og det er fullt mulig at det å gå til behandling hos en kiropraktor for deg er med å gi fokus på dette,  og at det ubevisst fungerer slik du nå oppfatter det som at du "har noe", som til og med må behandles, så jeg ville nok ikke gått til behandling for dette om jeg var deg. Du trenger det heller ikke, siden dette går over av seg selv. Det jeg hadde gjort, var å dempe smertene så godt som mulig, ved å ta smertestillende regelmessig i en periode, f.eks. Paracetamol 500 mg 2 tabl 3 ganger daglig. Da vil du ha det bedre, -hvilket er viktig i seg selv- og sannsynlige muskelspenninger som følge av smerter vil avta, og det vil alt i alt oftest bidra til at du blir fortere helt god. Fortsett med dine spaserturer og lev som vanlig, og fremfor alt ikke bekymre deg, for det er bevist at det er en av de faktorene som forlenger forløpet av slike ting. God bedring!