Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hånden låste seg to ganger i løpet av en dag.

Spørsmål

Samboeren min kom hjem fra jobb en dag og fortalte at han to ganger i løpet av dagen ikke klarte å åpne hånda. Begge gangene hadde han holdt et rør (han er industrirørlegger), og de hadde forskjellige diametere hver gang. Han sa han stirret på hånda og klarte ikke å bevege hånda eller håndleddet. Jeg forstod det sånn at albuen var grei. Det gjorde visst ikke vondt. Det hadde tatt mange sekunder før han hadde klart å bevege hånda. Jeg synes det høres skummelt ut, og har aldri hørt om det før. Hva kan være galt?

Mann 47
Svar

Hei.


Din mann er industrirørlegger, hvilket betyr at han bruker hendene mye, og jeg antar at han ofte holder rør, verktøy m.v. i statiske stillinger over noe tid. Det kan utløse forbigående muskelkramper, hvilket er det første jeg tenker på når jeg leser det du skriver om her. Det varte bare sekunder før det gikk over igjen. Det at det gikk over, og at han er fin etterpå, gjør at jeg på ingen måte blir bekymret over det du her forteller om, slik du ble. For eksempel, hvis vi tenker på lammelser som følge av hjerneslag, så vil jo de være konstante. Lammelser som følge av "drypp" (midlertidig nedsatt blodforsyning til hjernen) vil gi symptomer som vedvarer over en del timer, men som forsvinner igjen i løpet av et døgn, vanligvis. Det høres det jo heller absolutt ikke ut som, når det gikk helt over etter sekunder.

Alternativ forklaring til muskelkramper, kan være en eller annen slags låsning, relatert til ledd eller sener.

Men uansett så høres dette absolutt ikke hverken farlig eller bekymringsfullt ut. 

Blir dette en vedvarende tendens, dvs at det stadig oppstår, så kan han heller ta en tur til legen sin for en sjekk, det er mitt råd her.

Ha det bra.