Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gastrocnemicusskade

Spørsmål

Hei Jeg har de siste to ukene hatt vondt midt bak på leggen. Jeg løper endel, og merket det første gang under en rolig løpetur. Da kjente jeg ganske fort smerte i muskelen (tror jeg) midt bak på leggen. Jeg hadde to dager tidligere løpt en ganske hard intervalløkt på asfalt, og tenkte at jeg var støl etter dette. Pleier ikke å bli særlig støl, men tenkte ikke så mye mer over det og fullførte løpeturen. De neste dagene gjorde det litt vondt når jeg gikk rundt hjemme. Prøvde meg på en liten løpetur tre dager senere igjen, men det gjorde for vondt til at jeg kunne fortsette. Det gjør vondt når både ankel og kne er bøyd. Dvs når jeg løper, og spesielt i oppoverbakker. Kjenner ingenting i hvile. Kjenner ingenting når jeg beveger ankelen, eller når jeg står på tå. Kun når jeg legger vekt på foten og både ankel og kne er bøyd. Litt vondt når jeg går, men ikke mye. Har ikke merket noe plutselig smerte eller strekk av muskelen. Lurte på om det var senebetennelse (etter å ha googlet litt, aldri hatt det selv før), men føles som om det er muskelen som gjør vondt. Høyere oppe enn akillesen. Har også samtidig hatt vondt i korsryggen. Føles litt stiv/vondt når jeg bøyer meg fremover. Tenkte ikke at det var sammenheng, men leste også at man kunne få vondt ned i foten ved isjas? Men ingen stråling nedover i foten. Kun vondt i korsryggen og midt på leggen. Har ikke vært plaget med noe lignende tidligere, lite skader i det hele tatt. Det har bare gått et par uker, så vil se det an, men det jeg lurer på er om jeg bør unngå å løpe dersom det gjør vondt. Kan jeg gjøre noe verre? Eller høres det ut som muskelstrekk, slik at jeg sannsynligvis kan løpe litt om det ikke gjør altfor vondt?

Kvinne 39
Svar

 

Hei!


Sannsynligvis har du fått en rift og blødning i ett av hodene til gastrocnemicusmuskulaturen din. Dette stemmer best med hvordan du beskriver plagene. Det er mindre sannsynlig at det skyldes en irritert nerve i ryggen, men jeg synes det er en fornuftig å ha dette i bakhodet.


En slik gastrocnemicusskade er helt selvbegrensende, men kan være litt frustrerende, da det tar tid før den er helt tilhelet. Man blir fort fristet til å presse seg til en løpetur, kun for å oppleve at smertene kommer tilbake, og at man sannsynligvis har revet opp igjen vevet som var under tilheling. Rehabiliteringsperioden kan ta opp til seks uker, og det er viktig at du tøyer før og etter trening i fremtiden for å unngå nye skader.


Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-