Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Frisk ung kvinne med vondt i nakken og frykt for alvorlig sykdom

Spørsmål

Hei Jeg har hatt plager med stiv nakke, tett øre og noe vondt i kjeven i en måned(av og på) og lurer på om dette kan ha sammenheng med stress? Jeg har ikke opphovnede lymfekjertler. For å starte fra starten. For litt over en måned siden hadde jeg en periode med stor angst for sykdommer. En familievenn døde av kreft og jeg ble veldig opphengt i og sjekke hele kroppen. Både kjenne etter kuler i brystene(klemte så mye at det ble ømt), halsen, under armene osv. Jeg fant ingenting i løpet av uken jeg holdt på, men i slutten av uken merket jeg en klump i halsen, ikke en fysisk klump, men en følelse av en klump. Etter hvert gikk det over til tett øre og jeg merket at nakken på høyresiden var stiv. I denne perioden reiste jeg på ferie og plagene varte en stund da jeg var veldig nervøs for sykdommer, men etter en stund med avslapning gikk plagene nesten over. Kom hjem fra ferie for 2,5 uke siden og da hadde jeg en stresset periode på 3-4 dager pga. flytting og lite søvn. Etter noen dager kom plagene tilbake. Men nå har plagene blitt noe verre da det også verker i ørene(mest i høyre øret). Kan også av og til føles ut som noe smerte i tennene på høyre side. Nakken min er fortsatt stivere på høyreside og det er så å si bare der plagene er. Kan også nevne at jeg tror at jeg biter tennene sammen når jeg sover da jeg har våknet opp noen ganger med at jeg biter hardt. Har noe nedslitt tann på høyre side, så mistenker at jeg gnisser tenner. Har også klikking i kjeve når jeg gaper. Har prøvd å massere nakke og kjeve men føler egentlig bare at det har blitt ømmere, ikke bedre. Plagene er ikke så vonde og er helt ok å leve med fysisk, men det stresser meg veldig. Jeg går rundt og tenker på det hele tiden og kjenner hele tiden ekstra etter. Er så redd for alvorlig sykdom og dette stresser meg. Kan og nevne at jeg har kontorjobb, noe som fører til mye sitting i stol og rare sittestillinger. Hva kan dette være?

Kvinne 26
Svar

Hei.


For det første er det ingenting her som taler i retning av alvorlig sykdom, så det viktigste du kan gjøre nå, er å prøve å legge bekymringene om helsen fra deg, og ikke bry deg om smerten, dvs hverken kjenne etter eller lete etter årsaker.


Alt taler i retning av at din stive nakke har med stress å gjøre, gjerne forverret av dine uheldige sittestillinger også, slik du nevner. Stress over tid skaper spenninger i muskulatur. Og spenninger gir smerter, som igjen gjør at vi som en refleks spenner oss mer der vi har vondt, noe som igjen gjør at det blir vondere, hvilket igjen øker fokus på og bekymringer om smerten, så det blir lett onde sirkler ut av slikt, spesielt hvis en er bekymret i tillegg, slik du er. Beste løsning er derfor å være trygg på at det ikke er farlig, for da vil du gradvis klare å overse smerten. Ta gjerne paracet 1000 mg 3 ganger daglig i noen dager også, slik at du får dempet smerten, og den får mindre fokus, det vil også være med å reversere slike onde sirkler. Og prøv å i størst mulig grad være beskjeftiget med engasjerende aktiviteter, slik at du får fokus vekk fra stivheten og smerten. Fysisk trening er også svært gunstig, ikke minst å bruke den stive, vonde muskelen.


Ting behøver ikke å ha bare en årsak, og det er ingen utenkelighet at problemer med bittet og tanngnissing også kan medvirke. Få tannlegen din til å gjøre en vurdering av dette i første omgang.


Øreplager oppstår hos hvem som helst, når som helst, og naturligvis kan du ha en lett ørebetennelse i tillegg til andre plager, det er også en mulighet. Det går over av seg selv, men om du ønsker kan du naturligvis la fastlegen kikke deg i øret for å se om du har dette. Blir en ørebetennelse svært langvarig eller svært vond, kan det noen ganger være aktuelt med antibiotika, men som hovedregel er ikke dette nødvendig.


Konklusjon: Det finnes ingen grunn til å tenke i retning av alvorlig sykdom her, jeg anser dette som "hverdagsplager" slik de fleste av oss har av og til, og problemet ditt er nok din frykt for sykdom, som får deg til å fokusere for mye på dette, og prøve å finne årsaker. Og å vite om akkurat at det er slik det henger sammen, er nok det viktigste for å komme seg ut av dette også.


Håper at informasjonen og rådene kan være til nytte for deg. Ha det bra.