Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fremre knesmerter

Spørsmål

Heisan. Jeg har smerter i begge knær og smerten er lokalisert mellom kneskålen og knesenen (altså mellom patella og patellar liggament). Jeg kjenner det spesielt når knær er i 90 graders vinkel (for eksempel ved bilkjøring), men kjenner også det ved utfall og når jeg går i trapper. Jeg trener to-tre ganger i uken og har normal vekt/høyde. Såvidt jeg kan se er det ikke noen hevelse og jeg har heller ikke noen utpreget kalvbein-/hjulbeint gange. Det gjør altså ikke vondt når jeg rettet ut kneet, men er smerter når det er bøyd. Hva kan årsakene til dette være og hva kan jeg gjøre?

Mann 46
Svar

Hei!


Slik du beskriver plagene dine tilstede både når kneet passivt bøyes, og holdes bøyd over tid, feks ved bilkjøring, men også når kneet er mer rettet ut, men utsettes for store krefter gjennom strekkeapparatet, feks når du går i trapp.


Smerter i denne regionen, og spesielt ved de aktiviteter som du beskriver, kan ofte oppstå som følge av tilstander i leddet mellom kneskål og lårbein. En slik tilstand kan være en grad av slitasje i denne delen i leddet. Andre kan være mer ikke-erkjennbare forandringer i brusken, som likevel kan gi lokale plager. I din alder er det neppe aktuelt å tenke på en lokal protese i dette leddet. Det man da bør gjøre er å kartlegge i hvilken grad det foreligger lokale avvik i biomekanikken som styrer sporingen av kneskålen mot lårbeinet. Til dette vil du kunne få hjelp av både fysioterapeuter og ortopeder.


Ellers kan smerter fortil i kneleddet også skyldes små skader i patellarsenen, gjerne kalt "jumpers knee". Førstevalg av behandling vil her være å tilpasse trening og aktivitet, eksentrisk tøyning av senen, og eventuelt avlastende teiping. Dette vil du trolig også kunne få hjelp til av en fysioterapeut.


Selv om dette er de mest sannsynlige tilstander ut fra plagene du beskriver, finnes det også andre, som feks smerter fra fettputen bak patellarsenen, plica og lokale brusskader.


Jeg tror det vil være en god start å forhøre seg med en fysioterapeut, og hvis du ikke blir bedre, be om å bli henvist videre til en ortopedisk kirurg.


Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-