Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fremre knesmerter. Henvisning til ortoped

Spørsmål

Hei. Har i ca 3-4 år har forbigående knesmerter. Smerten er vanskelig å lokalisere, for det gjør vondt både over hele kneet. Smerten kommer hvis jeg sitter med knærne bøyd(som når du sitte på en stol) og hvis jeg går opp eller ned trapper. Det kan kjennes ut som kneet låser seg hvis jeg sitter i ro. Hvis jeg sitter på huk og skal opp kjennes det ut som en stor belastning på knærne i disse periodene jeg har knesmerter.(Periodene er på 4-8 uker).

Jeg har det siste året også begynt å slite med sterke smerter i skuldre til tider, og får Celebra "kur" for dette.

Jeg har vært hos fastlegen flere ganger. Det har blitt tatt bilde av knærne, men bildene viste ingenting. Har tatt litt forskjellig med blodprøver, både på vitaminer, stoffskifte osv, men de har vært normale. Senkning er og vanlig. Fikk nettopp ny fastlege og han sa indirekte at han ikke kunne gjøre noe for meg og at jeg kanskje var for inaktiv selv om jeg trente.

Jeg trener styrketrening 2-3 ganger i uken, veier 58kg og er 161cm høy. Spiser et noenlunde normalt kosthold, bortsett fra at jeg spiser lite rødt kjøtt. Jeg gjør ikke øvelser på trening har har mest spenst å gjøre, siden jeg tidligere har slitt med beinhinnebetennelse.

Er hulfot og bruker såler(spesial) så ofte jeg kan(men ikke alltid). Jeg har gått til fysioterapeut noen ganger og lurer på om jeg kanskje burde prøve igjen siden kanskje ikke gikk lenge nok.

Jeg har ikke hevelse eller er rød på verken knær eller skuldre når de er vonde. De er rett og slett bare vonde. Første gang jeg kjente knesmertene var etter jeg hadde sittet på en buss i 2 timer, og det ene kneet låste seg når jeg gikk ned trappen av bussen. Det var så smertefullt at jeg gråt og ikke klarte å bevege meg. Det var så vondt at jeg vurderte å ringe ambulanse, men den ekstreme smerten varte heldigvis bare noen minutter. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre mer. Jeg føler meg alt for ung til å måtte sette meg til ro med at jeg skal leve med disse smertene resten av livet.

Kvinne 23
Kvinne 23

Kvinne 23
Svar

Hei!


Smertene i de situasjoner du beskriver, er klassisk for en samlebetegnelse som heter "fremre knesmerter" eller "patellofemoralt smertesyndrom". Tilstanden er ikke helt avklart, og det er ikke ofte lett å gi en god forklaring på at noen opplever disse plagene. Sentralt er å avgjøre om det foreligger anatomiske forhold som disponerer for å utvikle dette, og da holder det ikke bare å ta MR og røntgenbilder.


Mitt forslag vil være å be om å bli henvist til en ortoped som kan vurdere om det er forhold i eller rundt kneet som er årsak til disse plagene, og om det er noe som kan gjøres. I ventetiden ville jeg absolutt trent med fysioterapeut, og fokusert på å styrke de musklene som stabiliserer kneskålen, samt kjernemuskulatur.


Lykke til!