Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fremre kneleddssmerter

Spørsmål

Søker råd om smerter fra kneskål-området i venstre kne. Har hatt smerter i 3, 4 måneder. Disse oppsto ganske akutt etter en treningsøkt hos fysioterapeut. Går der for å trene opp det høyre kneet, som har en mer alvorlig skade. Oppsto primært når jeg tok knebøy på høyre fot med aktuelle venstre fot bakover i en slynge, ikke mye belastning skulle man tro, men noe skjedde etter dette. Hadde da trent 3Xuka i 2, 3 mnd, så mulig overbelastning. Har behandlet dette som PFSS, med avlastning og lite aktivitet, forsøkt enkle styrkeøvelser for quads og annen beinmuskulatur. Er noen ting som jeg ikke får helt til å stemme. Jeg har smerte hele tiden, i en slik grad at jeg sliter med å sove pga det. Det blir ikke noe spesielt verre med lett aktivitet og heller ikke bedre ved hvile. Det er en murrende verk som flytter seg litt rundt i kneskål-området. Noen ganger på lateralsiden, andre ganger mer medialt, og noen ganger mer ned mot leggen. Hatt opplevelse av at noe hekter seg litt opp, men dette virker å ha blitt sjeldnere. MR viser “en liten fissur i laterale patellafasset forenelig med chondromalasi”. Jeg har lest en del om disse tingene, og finner det vanskelig å tro at denne lille fissuren skal skape så mye smerte, som ikke gir seg ved total hvile av kneet. Også litt vanskelig å tro at treningen hos fysio egentlig representerer noe overbelastning og at den skal ha skapt denne fissuren (kanskje har den vært der i årevis, hvem vet). Hva tror du? Tenker litt på om det som skaper smerte kan være noe helt annet? Synovitt? Impingement av Hoffas fettpute? Plica? Ville disse tingene vist på MR? Er litt desperat, da det er mye på en gang, og jeg “trenger” dette i utgangspunktet friske kneet, for å gå gjennom det jeg må med det andre skadede kneet (sannsynlig operasjon, opptrening, osv). Vil derfor behandle det så fornuftig og raskt som mulig, for å få denne smerten til å gå over. Det er jo ikke noe særlig strukturelt galt med dette kneet, og synes det er litt mystisk.

Mann 33
Svar

Hei!


Smerter fra fremre del av kneleddet er en stadig utfordring for dem som behandler plager og tilstander i bevegelsesapparatet. Gjennomgående er det ofte vanskelig å finne en fullgod forklaring på de plager pasienten opplever.


I svært korte trekk, kan vi skille mellom smerter som oppstår som følge av strukturelle eller biomekaniske avvik, og smerter som oppstår av alle andre årsaker.


Strukturelle og biomekaniske avvik kan oppstå som følge av tilstander i hofteleddet, rotasjonsavvik i hofte og legg, feilstilling i ankel, avvik i de kneskålstabiliserende strukturer i kneet, irritasjon i Hoffas pute som følge av inneklemming, inneklemming av plica i kneet, bruskskader i kneet+++


Smerter kan også oppstå som følge av neovaskularisering i den fremre delen av kneleddet, som i korte trekk betyr at det vokser inn blodkar og nerveender i kapselstrukturene  i kneleddet. Dette er kun påvisbart under mikroskopet, men vil kunne gi smerter i fremre delen av kneleddet. Hvorfor slik neovaskularisering kan oppstå, finnes det en rekke terorier rundt, og man mener i mange tilfeller at de kan skyldes feilbelastning av ekstremiteten, for eksempel en funksjonell rotasjonsfeil i beinet som følge av svake utadrotatorer i hoften...


Fissuren du har fått påvist kan jeg ikke si noe om, den fremgår dessverre ikke av det bildet du har lagt ved. Likevel ville jeg tro at den ble beskrevet som "fersk" på MR, hvis man også kunne funnet signalavvik i beinet under fissuren. På stående fot tror jeg likevel ikke at denne fissuren er årsak til smertene dine.


Jeg tror en systematisk gjennomgang for å avdekke om det kan påvises strukturelle eller biomekaniske avvik i kneet eller ekstremiteten. Hvis dette ikke kan påvises, må det fokuseres på hva som kan bidra til å vedlikeholde smertene, og som kan spores tilbake til funksjonelle forhold i beinet. Denne utredningen vil jeg tro blir best ivaretatt hos en fysioterapeut inntil videre.


Lykke til!