Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fotskade

Spørsmål

Hei! Starter med å si at jeg er fysioterapeut så vet du mitt utgangspunkt. Jeg har fra tidligere en artrose i høyre thalocruralledd etter en stygg overtråkk i 2005. Ankelen står i en konstant lett varusstilling med de belastningene på de ulike strukturene det medfører. Går fast på Meloxicam og følges opp i fht denne, går mot en avstivning på sikt. Men dagens problem og grunn til at jeg skriver her er smerter over 6 mnd under og i denne foten, har tenkt at dette kun har vært en plantarfascitt. Men 3.7 sprang jeg ved siden av en hest på en ridebane (jobber som ridefysioterapeut) og det føltes som jeg tråkket mellomfoten ned i ett hull etterfulgt av smerter lokalisert til medialsiden. Sendt på rtg, ikke brudd, deretter til MR som viser en partiell ruptur av Fibularis longus samt mye ødem i området. Tenker jo at smertene over tid har vært tendinitt og at senen røk etter lang tids overbelastning og noe feilstilling av ankelen. Men har pga ferie og diverse greier fremdeles ikke fått snakke med min fastlege! Så da tar jeg kontakt her, for spørsmålet er jo hvor lang tid kan jeg beregne på dette og hva er lurt å gjøre fremover i fht avlastning, trening, operasjon osv? Delavlaster nå på uke nr 5 på krykker, prøver å gå litt inne uten, samt sykler pent og rir noe. Jobber 50% men da kun på kontoret med administrative ting, ikke min ordinære jobb naturlig nok, som stort sett er ute på ridebanen eller i stallen. Det tåler fremdeles veldig lite belastning, blir raskt vondt og hovent. Får beskjed av legesekretær at ortoped er kontaktet men venter på svar. Så har du noen råd til en utålmodig fysioterapeut? Legger ved MR beskrivelsen som jeg heller ikke får helt til å henge på greip ved at de beskriver forandringer og ruptur ved festet på basis av 5. metatars...om jeg husker min anatomilære så festes longus på 1. metatars og det er der hovedsmerten sitter, i tillegg til generelt under hele foten. Lang forespørsel og takker for tilbakemelding.

Kvinne 39
Svar

Hei!


Du har rett i at peroneus longus fester medialt i fotroten, mens brevis fester lateralt i basen av 5. tå. Siden røntgenlegen beskriver i detalj forandringer i den senen som løper mot basen av 5. tå, vil jeg likevel tro at det er den senen vedkommende har ment. Disse forandringene vil jeg tro er kroniske og en følge av den etablerte feilstillingen du har i foten. Altså finner man lite på MR som forklarer smertene som du opplever på motsatt side av foten.


Jeg ser videre at den som har henvist deg til disse bildene, har lurt på om det kunne foreligge en Lisfranc-skade. At man ikke ser slikt på MR eller røntgen, er ikke så overraskende, da det oftest er mer subtile forandringer som fremkommer ved belastet røntgen, eller testing av foten i gjennomlysning. Hvis røntgenlegen likevel har ment peroneus longus, er dette normalt sett ikke en skade som man gjør noe med kirurgisk - til det ligger den svært vanskelig til i forhold til kirurgi. De fleste sener som er skadet, vil kunne tilhele og falle til ro, men det tar noe tid, men man kan i noen tilfeller oppleve at den ryker spontant. For denne senen gir ikke det et større funksjonstap, spesielt ikke i ditt tilfelle med den feilstillingen du har fra før.


Jeg har beklageligvis ingen informasjon å bruke for å gi deg sikre råd i denne fasen. Hvis dette varer utover 6 uker uten bedring, på tross av at du har både avlastet og tatt hensyn, synes jeg at du skal få noen til å ta en titt på foten din på en ortopedisk polikiklinikk.


Lykke til!