Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Forkortet leggmuskulatur

Spørsmål

Jeg er en mann på 38 år, Bergen, som svært ofte de siste årene har fått strekk i leggen. Jeg har forsøkt mye rart, men jeg får de stadig på nytt. Noe jeg syns er rart er at jeg kan belaste leggene så mye jeg vil i for eksempel bratte oppoverbakker både med løping og med barnevogner og opplever aldri noe problem, men så snart jeg spiller fotball får jeg ofte strekk. Som en konsekvens av dette er jeg svært nøye med oppvarming, smører leggene inn med varmekrem og «holder igjen» på trening til jeg er gjennomvarm. Jeg har gått til diverse fysioterapeuter og jeg får igrunn samme svaret overalt….tøying, oppvarming og styrketrening på leggene. Jeg gjør dette, men likevel så kommer strekkene tilbake igjen med jevne mellomrom. Så jeg har nå et veldig ønske om å gå litt mer i «dybden» og finne ut f.eks nøyaktig hvor det er arrvev, kan det gjøres noe med, massasje, tøying/ annen behandling utført hos behandler. Kan man undersøke muskler og nøyaktig isolere områdene som er et problem på noen måte? For ca 2 år fikk jeg en voldsom strekk i leggen. Den var så kraftig at jeg trodde i noen minutter at jeg hadde røket akillesen. Det tok over en uke før jeg i det hele tatt kunne legge vekt på foten. Når jeg kom meg fra dette reiste jeg på jobb i nordsjøen og jeg begynte å belaste foten mer normalt, dvs gå i trapper og sånt. Ingen spesiell trening da den var «øm». Plutselig kjente jeg et nytt rykk i leggen, jeg fikk en klump på foten og hadde noen dager med en god del indre blødninger. Først 10 dager senere fikk jeg undersøkt foten og jeg hadde da røket plantaris senen. Tilbakemeldingen jeg fikk var at dette ikke var noe problem og at jeg kanskje ville få mindre utfordringer med strekk. Har du noen tips til hvordan jeg kan mer spesialisert behandling? Kan det være noe med skoene jeg kan gjøre? Vil det mindre belastning med f.eks noen mm høyere hæl? Har absolutt ikke lyst å gi meg med fotballen da jeg syns det gjør underverker for kropp og sinn i et ellers hektisk liv :)

Mann 38
Svar

Hei!


Jeg får inntrykk av at du tidligere har gjennomgått en gastrocnemicusavrivning, og jeg sikter da til den episoden du beskrev for 2 år siden. Dette er ikke en skade man gjør så mye aktivt med, men det kan fort ta opp mot 6 uker før man er restituert. Har det vært tale om en betydelig skade i muskulaturen, kan det tenkes at deler av muskelvevet ditt er erstattet med mindre tøyelig og ettergivende arrvev. Dette vil funksjonelt gi en relativ forkortning av arbeidslengden til muskelbuken, som igjen da lettere blir utsatt for strekk enn en frisk muskel.


Å bygge opp hælen i skoene noe, vil i utgangspunktet avlaste akillessenen og de muskelbukene som gir opphav til denne - således vil du også sannsynligvis avlaste muskelen som stadig gir deg plager. Når det gjelder trening, vil jeg tro at fysioterapeuter og andre behandlere kan mer om dette enn en ortoped. Siden du bor i Bergen, kunne du kanskje ha tatt turen innom Idrettsmedisinsk avdeling på Brann stadion, hvis du ikke allerede har vært der.


Lykke til!