Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Foraminalt prolaps som klemmer mot avgående nerverot

Spørsmål

Hei, har tatt MR av nedre del av ryggen i forbindelse med smerter som stråler til hofte og ned høyre ben, helt til foten. Ønsker en forklaring av hva følgende betyr: "Skivenivå L4/L5: minimal skiveutbukning uten trange forhold. Skivenivå L5/S1: Høyderedusert skive høyre side og benede påleiringer lateralt høyre side og skiver. Prolaps intraforaminalt høyre og dislocerer høyre L1, 5 rot cranialt. Ingen påvirkninger av S1 roten. Intraforaminalt prolaps høyre side gir løfting av høyre L5-rot". Fikk ingen god forklaring av fastlege hva dette egentlig betyr bortsett fra at det var normale aldersforandringer som ikke kunne gjøres noe med utover smertebehandling.

Mann 46
Svar

Hei!


MR-bildet ditt beskriveret prolaps utgående fra skiven som ligger mellom virvellegeme L5 og S1, altså overgange mellom lenderyggen og korsbeinet. Prolapset har en litt spesiell beliggenhet; ut en trang beinet kanal som er utløpet for den avgående L5-roten på høyre side. Det øver der et såpass mekanisk trykk mot nerveroten at denne løftes opp.


Påvirkning av høyre sides L5-rot vil kunne gi smerter ned langs utside lår og legg og frem mot fotvristen.


Jeg holder det som sannsynlig at de symptomer du beskriver stammer fra dette prolapset. Jeg stusser litt på at dette avfeies som helt normale aldersforandringer, for det er det vanligvis ikke. Avhengig av hvor lenge du har vært plaget med de utstrålende smertene, vil man en del ganger tilby kirurgisk fjerning av prolapset, hvis plagene har vedvart uten bedring over noe tid. I tillegg vil man operere raskt hvis nerven er under så høyt trykk at det påvirker kraften i ankelen, eller kontroll over blære og avføring.


Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-