Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Følgetilstander av problemer i føtter

Spørsmål

Jeg har stiv plattfot med ekstra navicularbein uten tarsal coalition. Jeg har smerter fra kne og nedre del av rygg. En dag er det et kne som gjør vondt, en annen dag er det nedre delen av ryggen som gjør vondt. Er dette noe som kommer til å bli verre jo eldre jeg blir? Jeg bruker fotsenger som gjør at jeg har lite smerter fra føttene mine når jeg går. Jeg vurder å kjøpe et par standardiserte spesialsko, viss det er sannsynlig at det kan hjelpe på plagene jeg sliter med. Har i tillegg til dette en stortå som gjør vondt å bøye oppover. Stortåa har ingen kul på seg.

Kvinne 38
Svar

Hei!


Nå høres det ut som om du har velfungerende såler. Dette er litt overraskende, all den tid du beskriver plattfoten din som helt stiv, da såler sjelden klarer å korrigere en rigid feilstilling. Det er lett å tenke seg at alle leddene ovenfor ankel og fot, vil lide som følge av avvik i de to førstnevnte. I praksis er det ikke alltid slik, og jeg er personlig forsiktig med å love bedring av slike følgeplager, hvis vi planlegger behandling av tilstander i fot og ankel.


Likevel ser man dette regelmessig, men det er da som oftest en forståelig biomekanisk forklaring på disse følgeplagene. Hvis føttene dine gir opphav til store mekaniske avvik, kan det tenkes at plagene fra kne og rygg vil kunne forverres over tid. Likevel er det lurt  vurdere både kne og rygg på selvstendig grunnlag, og hvis man ikke finner en lokal årsak til dine plager, kan det tenkes at tilstanden i føttene er årsaken.


Det er litt sparsomt med opplysninger vedrørende tåen din, men siden du forteller at tåen ikke har en kul på seg, høres det ut som om du har ekskludert hallux rigidus, eller ervervet stiv storetå. Dette gir ofte smerter når tåen bøyes bak, ofte ledsaget av en benet utvekst på oversiden av leddet. Andre årsaker til denne form for smerte kan være impinegement, eller inneklemmingsfenomen, som man også kan se i dette leddet. Røntgen, og etterhvert også MR, kunne vært en fordel å fått gjort for lettere å finne ut hva dette er.


Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-